(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...
1 Atlas Keşif Kitaplığı. 2011. Türkiye Saklı Cennetler Atlası / 50 Muhteşem Yer. İstanbul: Levent Print City. 2 Atlas Kitaplığı. 2012. Bir Usta Bin Usta Sosyal Sorumluluk Projesi. İstanbul: Levent Print City. 3 Atlas Keşif Kitaplığı. 2012. Gizemli Çıkışlar: İstanbul-Antalya / Doğal Güzellikler, Arkeolojik ve Tarihi Yerler. İstanbul: Levent Print City. 4 Ayman, O. ve Sezgin, T. 2010. Yeşil Tatil. İstanbul: NG Türkiye. 5 Bilgi, M. G. 2013. Türkiye’nin Sakin Şehirlerinde Permakültürel Koruma, Planlama, Yönetim ve Eğitim Pratikleri. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (29), 45-59. 5 Cansever, M. 2011. Türkiye’nin Kültür Mirası / 100 Mimari Şaheser. İstanbul: NTV Yayınları. 6 Dinç, B. ve Güngör, Y. 2010. Türkiye’nin Kültür Mirası / 100 Doğa Harikası. İstanbul: NTV Yayınları. 7 Duran, E. ve Sertkaya-Doğan, Ö. 2018. Türkiye Turizm Coğrafyası. Edirne: Paradigma Akademi Yayınları. 8 Özgüç, N. 2015. Turizm Coğrafyası / Özellikler, Bölgeler. İstanbul: Çantay Yayınları. 9 Tuvi, R. 2011. Mavi Tatil. İstanbul: NG Türkiye.
Bu derste, turizm ve kalkınma ilişkisi ele alınarak inceleme konusu yapılmakta, turizmde sağlıklı büyümenin bölgesel kalkınmayı da sağlıklı etkileyeceği; turizm-tarım-sanayi üçlüsünün birbirlerinin alternatifi değil, bütünleyeni olarak bölgesel gelişime ivme kazandıracağına dikkat çekilmektedir. Tamamlayıcı teorik çalışmaların değerlendirilmesine ağırlık verilerek, Türkiye'de ve dünyada sektöre yönelik sorunlar ile turizm planlama stratejileri ve politikaları gözden geçirilmektedir.
Turizmin, dünyada hızla büyüyen sektörlerin başında gelmesinin en önemli sebebi, küreselleşmeye bağlı uluslararası seyahatlerdeki artıştır. Uluslararası turizm talebindeki bu yoğunluk ve çok değişken talep profili, rekabet-yoğun özellikli turizm arzında da hızlı bir artışı beraberinde getirmektedir. Ancak bu hızlı büyüme, bölgelerin sosyo-ekonomik, kültürel ve hatta ekolojik yapılarında birtakım olumsuzlukları beraberinde getirebilmektedir. Bu argümandan hareketle, derste, hammaddesi doğal kaynaklar, öznesi insan olan turizm endüstrisindeki hızlı büyümenin, çevre-insan dengesi dikkate alınarak yönetilmesinin önemini vurgulamak amaçlanmakta; Türkiye’nin turizm kaynakları, Türkiye’de yürütülen turizm eğitimleri ve kalkınma projeleri incelenmektedir.
Eposta: *
Parola: **