Yıl: 3, Dönem: 5
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Bolin, B. 2007. A History of The Science and Politics of Climate Change, Cambridge University Press.
2. Denhez, F. 2007. Küresel Isınma Atlası. İstanbul: NTV Yayınları.
3. Dessler, A. E. & Parson, E. A. 2005. The Science and Politics of Global Climate Change: A Guide to the Debate Cambridge University Press.
4. Kadıoğlu, M. 2007. Küresel İklim Değişimi ve Türkiye. İstanbul: Güncel Yayıncılık/Açık Bilim Dizisi.
5. Lynas, M. 2008. 6 Derece/Isınan Dünyadaki Geleceğimiz. İstanbul: NTV Yayınları.
6. Saraçoğlu, N. 2010. Küresel İklim Değişimi, Biyoenerji ve Enerji Ormancılığı. Ankara: Efil Yayınevi/Ziraat Dizisi.
7. Uzmen, R. 2007. Küresel Isınma ve İklim Değişikliği. İstanbul: Bilge Kültür Sanat/İnceleme Araştırma Dizisi.
8. Ünaldı, E. Ü. 2003. Enerji Ormancılığı (Yeşil Kömür) ve Türkiye. Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13 (2), 55-56.
9. Ünaldı, Ü. E. and Bilgi, M. G. 2007. Developing a Scientific Literacy Scale for University Students in Geography Education Branch about Strengthened Greenhouse Effect/Global Climatic Change and Ozone Depletion: It’s Validity and Reliability. Humanity & SocialSciences Journal 2 (1), 29–33.
10. Ünaldı, Ü. E. and Bilgi, M. G. 2008. Investigating the Scientific Literacy of University Students concerning Strengthened Greenhouse Effect/Global Climatic Change and Ozone Depletion. World Applied Sciences Journal 3 (5), 858–864.
Dersin İçeriği
Hava olayları ve iklim ile ilgili tanımlar, atmosfer ve özellikleri; enerji dengesi, iklim parametrelerinden sıcaklık, radyasyon, yağış, hava basıncı buharlaşma, nem, yoğuşma, ,rüzgârların oluşumları ve ölçüm teknik ve yöntemleri, hava kütleleri, cepheler, küresel iklim ve Türkiye iklimi ile iklim değişikliği ile iklimin tarımsal üretime ve doğal kaynaklara etkisi gibi bilgileri içermektedir.
Dersin Amacı
Küresel iklim değişikliği ve Türkiye’ye olası etkileri, bilim, politika ve politikada bilimsel bilinç, iklim değişikliğine ilişkin yeni bilimsel veriler ve belirsizlikler, iklim değişikliğine ilişkin politik tartışmalar ve etkileri, bugünkü kaotik durum ve geleceğe doğru atılan adımlar, iklim değişikliğinin başlangıcı, Hükümetlerarası Görüşme komitesi, AR4 Raporu ve yansımaları, AR5 Raporu’nun hazırlanma süreci, Kyoto Protokolü, küresel ayak izimiz konuları ele alınmaktadır.
Bu derste, küresel iklim değişikliği tehdidinin temel nedenlerini oluşturan bilimsel, ekonomik ve ekolojik problemler ve iklim değişikliği konusunda uluslar arası önemde yaygın etkisi olan görüşmelerle ilgilenen kurumların çalışmaları ele alınmaktadır. Acilen harekete geçmeyi gerektiren küresel iklim değişikliğine ilişkin bugün karşılaşılan ve gelecekte karşılaşılması olası problemlere yönelik olarak, ulusal ve uluslararası ölçeklerde ne gibi düzenlemelerin planlandığının incelenmesi, konuya ilişkin güncel literatür ve bilimsel verilerin izlenmesi, dersin önde gelen amaçları arasında bulunmaktadır.