Dersin İçeriği
Biyoteknolojinin Tarihçesi, gelişimi ve uygulamaları. Klinik Biyoteknoloji: Farmakogenomiks, farmosötik ürünler, genetik testler, gen tedavisi, insan genom projesi ve sonuçları. Tarım ve Ormancılıkta Biyoteknoloji: Çevresel streslere karşı zirai bitkilerin duyarlılıklarının azaltılması; zirai bitkilerin besin, tat, tekstür ve görünüş değerinin artırılması, gübrelere, pestisitlere ve diğer zirai ilaçlara olan bağımlılığın azaltılması. Biyoteknolojik Kültürler ve Önemleri: Endüstriyel mikroorganizmalar ve ürünleri. Biyoreaktörler ve Fermentasyon Ürünleri: Biyoraktörlerde aranan özellikler ve çeşitleri, fermentasyonun kontrolü ve izlenmesi, fermentasyon ölçeğinin büyütülmesi, fermentasyon teknikleri, fementasyonlarda ürün çeşitliliği. Endüstriyel Fermentasyon Ürünleri: Antibiyotikler: izolasyon ve karakterizasyon, penisilin ve tetrasiklin üretimi, vitaminler ve amino asitler, mikrobiyal biyotransformasyonlar (biyokonversiyonlar), enzimler, sirke (asetik asit), sitrik asit ve diğer organik bileşiklerin üretimi; fermentasyon ajanı ve gıda katkısı olarak maya, alkol ve alkollü içkilerin üretimi, besin kaynağı olarak şapkalı mantarların ticari üretimi. Çevre Biyoteknolojisi: Kirleticilerin aerobik ve anaerobik biyo-ayrışımı; biyo-elde edilebilirlik, kemotaksiler ve kirleticilerin taşınımı, petrolün biyo-ayrıştırılması, atıkların biyolojik muamelesinin (biyo-muamele) analizi, metabolik mühendislik ve biyokatalitik uygulamalar, anaerobik sindirim, ksenobiyotiklerin metabolizması, biyo-ayrıştırma, biyo-ayrıştırılabilir polietilen film, biyo-ayrıştırılabilir plastik, biyo-dönüştürme (biyotransformasyon), biyo-iyileştirme (biyoremidasyon), çevresel iyileştirme (çevresel remidasyon). Biyogüvenlik ve Etik Kaygılar: Dünyada biyogüvenliğin önemi, modern biyoteknoloji ve uluslararası hukuk, modern biyoteknoloji ve patent hakları, gen mühendisliğinin toplumsal boyutu ve geleceği.