Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Hasan Temiz Doç. Dr. Nilgün Özdemir Dr. Öğr. Üyesi Latife Betül Gül *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) Gıda Bilimi ve Teknolojisi Editörü Necati Akbulut, Cem Karagözlü ASIN : ‎ 0310180821‎ Sidas Yayınları; 1. baskı (9 Ekim 2015) Dil : ‎ Türkçe 283 sayfa ISBN-10 : ‎ 6055267012 ISBN-13 : ‎ 978-0310180821 2) Gıda Bilimi ve Teknolojisi, 2. Baskı Geoffrey Campbell-Platt (Editör) ISBN: 978-0-470-67342-3 Kasım 2017 Wiley-Blackwell 576 sayfa 3) GIDA - Bilim, Teknoloji ve Mühendislik EditörleriR. Ertan Anlı, Pınar Şanlıbaba YayıneviNobel Akademik Yayıncılık Barkodu9786254178917 ISBN978-625-417-891-7 Sayfa Sayısı992 Sayfa Eylül, 2022

Dersin İçeriği

Kimya, genel mikrobiyoloji, beslenme ilkeleri, gıda mikrobiyolojisi, hububat teknolojisi, et teknolojisi, süt teknolojisi, hijyen ve sanitasyon, gıda ambalajlama, yağ teknolojisi, meyve sebze teknolojisi, fermantasyon teknolojisi, gıda mevzuatı ve gıda katkı maddeleri gibi gıdanın temel konularında öğrencilere bilgi vermek, onların yeterliliğini artırmak. Ziraat mühendisinin son ürünü ve Gıda mühendisinin hammaddesi olan gıda formunun en doğru şekilde üretilmesini sağlamaktır.

Dersin Amacı

Gıda Teknolojisinin amacı, ürünün hammadde halinden itibaren müşteriye ulaşana kadar bozulmasını ve kimyasal yapısının sağlam kalmasına odaklanır. Bu ders ile öğrenciye; suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler, doğal lezzet maddeleri, doğal toksik ve kontaminant maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanıma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 1. Hafta GIDALARIN ÜRETİMİ, TÜKETİMİ ve DENETLENMESİNE DAİR YASAL DÜZENLEMELER
2 2. Haftalar GIDA ÜRETİMİNDE KALİTE KONTROL
3 3. Haftalar GIDALARIN KİMYASAL YAPISI, SU
4 4. hafta Karbonhidratlar, proteinler yağlar hakkında genel bilgi, sindirim mekanizmaları, yararlılık ilişkileri
5 5. hafta Karbonhidratlar, proteinler yağlar hakkında genel bilgi, sindirim mekanizmaları, yararlılık ilişkileri
6 6. Haftalar SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
7 7. Haftalar ET VE ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
8 ara sınav
9 8. Haftalar HUBUBAT TEKNOLOJİSİ
10 9. Haftalar MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ
11 10. Haftalar YAĞ TEKNOLOJİSİ
12 11. Haftalar FERMENTASYON TEKNOLOJİSİ VE FONKSİYONEL GIDALAR
13 12. Haftalar ŞEKER VE ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ
14 13. Haftalar GIDA KATKI MADDELERİ VE GIDALARI DEPOLAMA KOŞULLARI
15 14. Haftalar GIDA KAYNAKLI PATOJEN MİKROORGANİZMALAR VE GIDA ZEHİRLENMELERİNİN SEBEBLERİ VE ÖNLEMLERİ
16 Final sınav