Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Gıda Bilimi ve Teknolojisi Editörü Necati Akbulut, Cem Karagözlü ASIN : 0310180821 Sidas Yayınları; 1. baskı (9 Ekim 2015) Dil : Türkçe 283 sayfa ISBN-10 : 6055267012 ISBN-13 : 978-0310180821
2) Gıda Bilimi ve Teknolojisi, 2. Baskı Geoffrey Campbell-Platt (Editör) ISBN: 978-0-470-67342-3 Kasım 2017 Wiley-Blackwell 576 sayfa
3) GIDA - Bilim, Teknoloji ve Mühendislik EditörleriR. Ertan Anlı, Pınar Şanlıbaba YayıneviNobel Akademik Yayıncılık Barkodu9786254178917 ISBN978-625-417-891-7 Sayfa Sayısı992 Sayfa Eylül, 2022
Dersin İçeriği
Kimya, genel mikrobiyoloji, beslenme ilkeleri, gıda mikrobiyolojisi, hububat teknolojisi, et teknolojisi, süt teknolojisi, hijyen ve sanitasyon, gıda ambalajlama, yağ teknolojisi, meyve sebze teknolojisi, fermantasyon teknolojisi, gıda mevzuatı ve gıda katkı maddeleri gibi gıdanın temel konularında öğrencilere bilgi vermek, onların yeterliliğini artırmak. Ziraat mühendisinin son ürünü ve Gıda mühendisinin hammaddesi olan gıda formunun en doğru şekilde üretilmesini sağlamaktır.
Dersin Amacı
Gıda Teknolojisinin amacı, ürünün hammadde halinden itibaren müşteriye ulaşana kadar bozulmasını ve kimyasal yapısının sağlam kalmasına odaklanır. Bu ders ile öğrenciye; suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler, doğal lezzet maddeleri, doğal toksik ve kontaminant maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanıma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.