Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Servet Kütükçü, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yapıcı, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Güler, Dr. Öğr. Üyesi Ergin Bayram, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Hıra *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Farklı bir isim yazıyor veya boş geliyor ise; ubs.omu.edu.tr adresinden, Öğrenci Web (Öğretim Üyesi) modülü seçilmeli,
  • Bologna Süreci -> Ders Öğretim Planları seçilmeli,
  • Açılan pencerede, ders verdiğiniz Fakülte, Bölüm, Ders seçilerek, Öğretim Üyesi (Üyeleri) alanına isminizi yazmalısınız...
Yıl: 1, Dönem: 2
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Dersin İçeriği

Fonksiyonların ekstremum değerleri, Ortalama değer ve Rolle teoremi, uygulamaları, Ekstremum için 1. ve 2. türev kriteleri, mutlak ekstremum, Konkavlık ve eğri çizimi, Uygulamalı optimizasyon problemleri, Newton yöntemi, Belirsiz integral, değişken değişimi, kısmı integrasyon, Basit kesirlere ayırma, özel değişken değiştirme, Trigonometrik integrasyon, Riemann anlamında belirli integral, sonlu toplamların limitleri, Kalkülüsün Temel Teoremi ve belirli intagral özellikleri, Alan Hesabı, Kabuk ve Disk yöntemi ile hacim hesabı, Yay uzunluğu, yüzey alanı hesabı, Moment ve ağırlık merkezi hesabı

Dersin Amacı

Matematiğin uygulamaları aktarılır

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Fonksiyonların ekstremum değerleri Ders notu 1.pdf,
2 Ortalama değer ve Rolle teoremi, uygulamaları Ders notu 2.pdf,
3 Ekstremum için 1. ve 2. türev kriterleri, mutlak ekstremum Ders notu 3.pdf,
4 Konkavlık ve eğri çizimi Ders notu 4.pdf,
5 Uygulamalı optimizasyon problemleri, Newton yöntemi Ders notu 5.pdf,
6 Belirsiz integral, değişken değişimi, kısmı integrasyon Ders notu 6.pdf,
7 Basit kesirlere ayırma, özel değişken değiştirme Ders notu 7.pdf,
8 Trigonometrik integrasyon Ders notu 8.pdf,
9 Arasınav Ders notu 9.pdf,
10 Riemann anlamında belirli integral, sonlu toplamların limitleri Ders notu 10.pdf,
11 Kalkülüsün Temel Teoremi ve belirli intagral özellikleri Ders notu 11.pdf,
12 Alan Hesabı Ders notu 12.pdf,
13 Kabuk ve Disk yöntemi ile hacim hesabı Ders notu 13.pdf,
14 Yay uzunluğu, yüzey alanı hesabı Ders notu 14.pdf,
15 Moment ve ağırlık merkezi hesabı Ders notu 15.pdf,
16 Final Ders notu 16.pdf,

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 60
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 40
1 Ara Sınav 1 66 1
4 Quiz 2 34 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 3 3
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 60 60
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 60 60

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1245069 Fonksiyonların ekstremum değerleri, Ortalama değer ve Rolle teoremi, uygulamaları
2 1245070 Ekstremum için 1. ve 2. türev kriteleri, mutlak ekstremum
3 1245071 Konkavlık ve eğri çizimi, Uygulamalı optimizasyon problemleri, Newton yöntemi
4 1245072 Belirsiz integral, değişken değişimi, kısmı integrasyon, Basit kesirlere ayırma, özel değişken değiştirme
5 1245073 Trigonometrik integrasyon, Riemann anlamında belirli integral, sonlu toplamların limitleri, Kalkülüsün Temel Teoremi ve belirli intagral özellikleri, Alan Hesabı, Kabuk ve Disk yöntemi ile hacim hesabı, Yay uzunluğu, yüzey alanı hesabı, Moment ve ağırlık merkezi hesabı

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 64114 Matematik, fen bilimleri ve gıda mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi
2 64126 Karmaşık gıda mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi
3 64115 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
4 64116 Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
5 64117 Karmaşık gıda mühendisliği problemlerinin veya araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
6 64118 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi
7 64119 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi
8 64120 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
9 64121 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; gıda mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
10 64122 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
11 64123 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 1
2 2
3 4
4 3
5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek

İletişim Bilgileri

Adres:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük Binası Kurupelit Kampüsü, 55139 Atakum / SAMSUN
Telefon:
(362) 312 19 19
Eposta:
iletisim@omu.edu.tr