Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Mohsenin, N. M., 1986. Physical Properties of Plant and Animal Materials.Gordon and Breach Science Publishers, Inc., New York, ISBN 0-677-21370-0: 891p.
Alayunt, F,N., 2000. Biyolojik Malzeme Bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 54, 132 p., Bornova-İZMİR.
Tuanlıgil, B.G., 1993 Biyolojik Malzemenin Teknik Özellikleri. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:1305, Ders Kitabı: 379, Ankara, 136 s.
Dersin İçeriği
Dersle ilgili genel bilgilerin açıklanması, Biyolojik materyal konusunda yapılan çalışmaların amaçları ve özellikleri, Biyolojik materyalin özelliklerine giriş, Biyolojik materyalin fiziksel özellikleri, Temel ölçüler, boyutlar ve şekil özellikleri, Biyolojik malzemenin boyutlarının ölçülmesi ve sınıflandırılması, Sınıflamada kullanılan yöntemler, Hava geçirgenlik yöntemi kullanılan hesaplamalar ve formüller, İz çıkarma, kabuk soyma, kaplamayöntemleri, Biyolojik malzemenin çeşitli özellikleriyle yüzey alanı arasındaki ilişkilerin incelenmesi, Biyolojik malzemenin yapısal özellikleri, Bitkinin yapısı, Mekanik zedelenmeler, Bitkinin dış zedelenmeleri ile ilgili bazı tanımlar, HERTZ’in ölçümü ve formüller, Darbe testleri ve formüller, Sabit yük altında oluşan zedelenme, Titreşimin mekanik zedelenmeye olan etkisi ve formüller, Reoloji bilimine giriş, Biyolojik sistemler, Hook cismi, Newton cismi, Maxwell cismi, Kelvin cismi, Genelleştirilmiş Maxwell cismi, Burger cismi, Genelleştirilmiş Kelvin cismi, Sürtünme, Sürtünme kanunları, Tarımsal ürünlerde statik ve kinetik sürtünme katsayısı, Sürtünme direncine etki eden faktörler, Yığılma Açısı, Konu ile ilgili soru-cevap ve tartışma, İç sürtünme açısı, Taneli materyalin akışı.
Dersin Amacı
•Biyolojik malzemenin özelliklerinin ölçülmesinde kullanılan çeşitli yöntemlerin öğretilerek, öğrenciye farklı modeller ya da yöntemler geliştirme becerisinin kazandırılması,
•Biyolojik malzeme özelliklerinin tarım makinaları tasarımındaki öneminin öğrenciye kavratılması,
•Biyolojik ürünlerin kalite değerlemesine ilişkin önemli kriterlerin öğrenciye verilmesi,
•Hasat ve hasat sonrası uygulamalara ilişkin mühendislik bilgi ve birikiminin öğrenciye kazandırılması,