Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Farklı bir isim yazıyor veya boş geliyor ise; ubs.omu.edu.tr adresinden, Öğrenci Web (Öğretim Üyesi) modülü seçilmeli,
  • Bologna Süreci -> Ders Öğretim Planları seçilmeli,
  • Açılan pencerede, ders verdiğiniz Fakülte, Bölüm, Ders seçilerek, Öğretim Üyesi (Üyeleri) alanına isminizi yazmalısınız...
Yıl: 1, Dönem: 2
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Cumhur M. Temel Anatomi, 1. Baskı, METU Press, Ankara, 2001 Snell RS. (Çev: Yıldırım M.). Klinik Anatomi. 1. Baskı. Little, Brown and Company. İstanbul, Nobel Tıp Kitabevleri Ltd Şti, 1998; 276-281, 294 Moore KL, Dalley AF. Clinically Oriented Anatomy. 4th ed. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia – Baltimore – New York – London – Buenos Aires – Hong Kong – Tokyo –Sydney, 1999 Netter FH, İnsan Anatomisi Atlası, İkinci Baskıdan Çeviri, (Çev. Ed: Prof. Dr. Meserret Cumhur), Palme Yayıncılık, Ankara, 2002 Staubesand J, Ferner H (Çev. Ed: Arıncı K). Sobotta İnsan Anatomisi Atlası Ozan H, Ozan Anatomi, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul, 2004

Dersin İçeriği

Sindirim organlarını sırasıyla; ağız, yutak, mide, ince ve kalın bağırsaklar, sindirime yardımcı organlar şeklinde tanımlanacaktır.

Dersin Amacı

Öğrencilerin, genel sindirim sistemi organlarını öğrenmelerini sağlamaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sindirim sistemine giriş
2 Genel kavramlar hakkında genel bilgi.
3 Ağız anatomisi ve ağızda sindirim hakkında genel bilgi.
4 Yutak ve simdirim hakkında genel bilgi.
5 Yemek borusu ve komşulukları hakkında genel bilgi.
6 Periton anatomisi hakkında genel bilgi.
7 Midenin bölümleri ve görevi hakkında genel bilgi.
8 Vize sınavı
9 Bağırsaklar hakkında genel terimler hakkında genel bilgi.
10 İnce bağırsakların bölümleri hakkında genel bilgi.
11 İnce bağırsakların sindirimdeki rölü hakkında genel bilgi.
12 Kalın bağırsaklar ve sindirimdeki görevi hakkında genel bilgi.
13 Anal kanal ve anüs yapısı hakkında genel bilgi.
14 Karaciğer ve safra yolları anatomisi hakkında genel bilgi.
15 Sindirim sisteminin kanlanması ve innervasyonu hakkında genel bilgi.
16 Final sınavı

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 40 1
5 Derse Katılım 14 30 1
24 Seminer 1 30 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 3 42
27 Makale Yazma 3 10 30
29 Bireysel Çalışma 15 5 75

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
94959 1449940 Sindirim organları nelerdir?
94961 1449945 Sindirim organlarının görevleri nelerdir açılayabilmeli?
100751 1449963 Genel sindirim sistemi organları hakkında bilgi sahibi olur.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 74768 Anatominin tüm alanlarında; teorik ve uygulamalı bilgi sahibi olma
2 74762 Teorik bilgilerini uygulamaya aktarma ve bunun için yeterli donanıma sahip olma
3 74763 Kendi başına öğrenci yönetimini yapabilmenin asgari tecrübesi ve uygulama becerisini kazanmış olma
4 74767 Girişimcilik ruhuna sahip olma
5 74764 Öğrenme yetkinliğini arttıracak çabayı gösterme ve bu konuda gayret gözterme
6 74765 Muhatabı olan öğrenci ve bölüm içi ve dışı personelle iletişimi çok iyi, sosyal yetkinliğini sürekli arttıran bir çaba içinde olma
7 74766 Anatominin teorik ve uygulamalı, klinik tüm alanlarında yetkin olma

İletişim Bilgileri

Adres:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük Binası Kurupelit Kampüsü, 55139 Atakum / SAMSUN
Telefon:
(362) 312 19 19
Eposta:
iletisim@omu.edu.tr