Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Ö Ü. M. Alper ARSLAN *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Farklı bir isim yazıyor veya boş geliyor ise; ubs.omu.edu.tr adresinden, Öğrenci Web (Öğretim Üyesi) modülü seçilmeli,
  • Bologna Süreci -> Ders Öğretim Planları seçilmeli,
  • Açılan pencerede, ders verdiğiniz Fakülte, Bölüm, Ders seçilerek, Öğretim Üyesi (Üyeleri) alanına isminizi yazmalısınız...
Yıl: 1, Dönem: 1
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Introduction to Protein Strucure, Branden & Tooze, İkinci baskı, Garland Yayınevi, 2000 Introduction to Protein Science: Architecture, Function and Genomics, İkinci baskı, Oxford Yayınevi, 2010 Protein Structure and Function, Petsko & Ringe, New Science Yayınevi, 2004 Proteins: Structure and Function, Whitford, Wiley Yayınevi, 2005 Introduction to Proteins: Structure Function and Motion, Kessel & Ben-Tal, CRC Yayınevi, 2011 Protein Families: Relating Protein Sequence, Structure & Function, Orengo & Bateman, Wiley Yayınevi, 2014

Dersin İçeriği

Protein primer, sekonder, tersiyer ve kuaterner yapısı; protein stabilitesini sağlayan bağlar; post-translasyonel modifikasyonlar; protein katlanması ve yanlış katlanması, protein agregasyonu-hastalık ilişkisi, farklı protein etkileşimlerinin protein işlevi ile ilişkisi, proteomiks , protein analiz yöntemleri, protein dizi ve yapı analizinde kullanılan biyoinformatik araçlar

Dersin Amacı

Bu ders öğrencilere protein yapısı, işlevleri, modifikasyonları, çeşitliliği ve protein analizi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi vermeyi amaçlar.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Protein yapısına giriş
2 Amino asitlerin yapısı, konfigürasyonu ve yan zincir özellikleri
3 Primer yapı ve protein katlanmasında rol alan bağlar
4 Sekonder yapı, motifler, domeynler, alfa heliks ve beta plakalar
5 Motifler, domeynler, tersiyer ve kuaterner yapı
6 Protein stabilitesi, katlanması ve post-translasyonel modifikasyonlar
7 Protein yapısından protein işlevine geçiş: Konformasyonel değişimler ve allosterik regülasyon
8 Protein-ligand etkileşimleri
9 Protein-protein etkileşimleri
10 Protein-DNA etkileşimleri
11 Proteomiks ve protein analizinde kullanılan yöntemler-I
12 Proteomiks ve protein analizinde kullanılan yöntemler-II
13 Şaperonlar, protein yanlış katlanması ve hastalıklarla ilişkisi
14 Protein dizi ve yapı analizi için biyoinformatik araçlar

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
24 Seminer 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
2 Final Sınavı 1 1 1
22 Proje Hazırlama 1 30 30
24 Seminer 1 1 1
29 Bireysel Çalışma 1 40 40
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 60 60
34 Okuma 1 20 20

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1524886 Protein yapısının çok katmanlı oluşumunu açıklayabilir
2 1524887 Natif protein katlanması için gerekli basamakları açıklayabilir
3 1524888 Protein yapısının protein işlevine olan etkisini açıklayabilir
4 1524889 Post-translasyonel modifikasyonları tanımlayabilir
5 1524890 Farklı protein etkileşimlerinin protein işlevi ile olan ilişkisini açıklayabilir
6 1524891 Protein yanlış katlanması ve agregasyonu ile hastalıklar arasındaki ilişkiyi kurabilir
7 1524892 Protein analizinde kullanılan farklı yöntemleri açıklayabilir
8 1524893 Protein dizi ve yapı analizinde kullanılan farklı biyoinformatik araçları kullanabilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
Öğrenme Çıktısı
1
2
3
4
5
6
7
8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek

İletişim Bilgileri

Adres:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük Binası Kurupelit Kampüsü, 55139 Atakum / SAMSUN
Telefon:
(362) 312 19 19
Eposta:
iletisim@omu.edu.tr