Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI, Doç. Dr. Belgin SIRIKEN, Doç. Dr. Göknur TERZİ, Yrd. Doç. Dr. Özgür ÇADIRCI, Yrd. Doç. Dr. Ali GÜCÜKOĞLU *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Farklı bir isim yazıyor veya boş geliyor ise; ubs.omu.edu.tr adresinden, Öğrenci Web (Öğretim Üyesi) modülü seçilmeli,
  • Bologna Süreci -> Ders Öğretim Planları seçilmeli,
  • Açılan pencerede, ders verdiğiniz Fakülte, Bölüm, Ders seçilerek, Öğretim Üyesi (Üyeleri) alanına isminizi yazmalısınız...
Yıl: 1, Dönem: 1
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Üçüncü, 2007. Gıda Ambalajlama Teknolojisi. Coles,R., McDowell,D., Kirwan,J.M 2003. Food Packaging Technology. Blackwell Publishing, USA/Canada: CRC Press,. Jung Han. 2005. Innovations in Food Packaging, Elsevier, USA,

Dersin İçeriği

Gıdalara uygulanan ambalajlar ve ambalaj materyallerinin özellikleri, ambalajların gıdalarda kullanımı ve gıdalar ile etkileşimleri hakkında bilgi verilir.

Dersin Amacı

Ambalaj materyalleri ve özellikleri, gıdaların ambalajda muhafaza teknikleri, ambalaj-gıda ilişkisi, ambalaj materyallerinin sağlık üzerine etkileri metal konserve, cam ambalajlar, plastik ambalajlar, kağıt ambalajlar, modifiye atmosfer paketleme konularının öğretilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bazı Gıda maddelerinin Temel Özellikleri
2 Gıda Maddelerinde Bozulma
3 Bozulmada etkili faktörler
4 Gıda Maddelerinde Uygulanan Temel Muhafaza Yöntemleri
5 Ambalaj maddeleri
6 Ambalaj Maddeleri II
7 Ambalajlama İçin Gerekli Koşullar
8 Taze Etin Ambalajlanması
9 Et Ürünlerinin Ambalajlanması
10 Vakum Ambalajlama
11 Vakum Ambalajlama II
12 Modifiye Atmosferde Ambalajlama
13 Ambalajlanmış Ürünlerde Mikrobiyolojik Kriterler
14 Tartışma
15
16

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 40 1
5 Derse Katılım 14 10 1
10 Tartışma 14 10 1
11 Soru-Yanıt 14 5 1
19 Beyin Fırtınası 5 5 1
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 10 1
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 10 1
34 Okuma 5 10 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
81496 1409538 Metal konserve
81497 1412498 cam ambalajlar
81499 1412598 plastik ambalajlar
81503 1415454 kağıt ambalajlar
81510 1408161 modifiye atmosfer paketleme

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 75057 Hayvansal gıdaların bileşimi, üretim teknolojileri ile konularında gerekli olan tüm teorik ve uygulamalı bilgileri bilir ve çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını tanımlar.
2 75058 Gıda alanındaki güncel yasal düzenlemeleri bilir ve bunları uygular.
3 75059 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder, mesleki bilgilerini sürekli günceller.
4 75060 Hayvansal gıdaların analiz yöntemlerini öğrenir ve bu yöntemleri uygular.
5 75054 Besin Hijyeni ve Teknolojisi bilim alanı ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunma ve bu değerlerin gelişimini destekleme yeteneği edinir.
6 75053 Gıda mikrobiyoloji, gıda kimyası ve diğer gıda analizleri konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
7 75056 Yaşam boyunca araştırma ve öğrenme bilinci geliştirme ve bilgilerini sürekli güncel tutabilme alışkanlığının elde edilmesibi sağlar.
9 75055 Gıda alanında bilimsel bir araştırma hazırlayabilme, sunabilme yeteneğine sahip olur.

İletişim Bilgileri

Adres:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük Binası Kurupelit Kampüsü, 55139 Atakum / SAMSUN
Telefon:
(362) 312 19 19
Eposta:
iletisim@omu.edu.tr