Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI, Doç. Dr. Belgin SIRIKEN, Doç. Dr. Göknur TERZİ, Yrd. Doç. Dr. Özgür ÇADIRCI, Yrd. Doç. Dr. Ali GÜCÜKOĞLU *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Farklı bir isim yazıyor veya boş geliyor ise; ubs.omu.edu.tr adresinden, Öğrenci Web (Öğretim Üyesi) modülü seçilmeli,
  • Bologna Süreci -> Ders Öğretim Planları seçilmeli,
  • Açılan pencerede, ders verdiğiniz Fakülte, Bölüm, Ders seçilerek, Öğretim Üyesi (Üyeleri) alanına isminizi yazmalısınız...
Yıl: 1, Dönem: 1
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

İnal, T ve Nazlı, B. 1997. Mezbaha Bilgisi. Saray Kitabevleri – İzmir. Hui, Y. H. 2001, Meat Science and applications. New York, NY, USA: Marcel Dekker Incorporated.

Dersin İçeriği

Mezbahalarda elde edilen yan ürünler ve nitelikleri, yan ürün tesisleri, kan, kemik, deri, kıl, tırnak ve boynuzların değerlendirilmesi, bu yan ürünlerin geri kazanılması ve kullanım alanları hakkında bilgi verilir.

Dersin Amacı

Mezbaha yan ürünlerinin ekonomik değerleri ve işleme teknikleri konularının öğretilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Hayvansal yan ürünlerin sınıflandırılması ve genel değerlendirilmesi
2 Mezbaha artıkları ve değerlendirilmesi
3 Et sanayi artıkları ve teknolojisi I
4 Et sanayi artıkları ve teknolojisi II
5 Kemik artıkları ve değerlendirme teknolojisi
6 Kanatlı eti artıkları ve değerlendirme teknolojisi I
7 Kanatlı eti artıkları ve değerlendirme teknolojisi II
8 Balık ve su ürünleri artıkları teknolojisi
9 Kan artıklarının değerlendirilmesi
10 Tabii bağırsaklar ve işlenme teknolojisi (sığır bağırsağının işlenmesi)
11 Tabii bağırsaklar ve işlenme teknolojisi (koyun bağırsağının işlenmesi)
12 Suni bağırsak çeşitleri
13 Et işleme teknolojisinde kullanılan bağırsakların korunma, ambalajlama, avantaj ve dezavantajları
14 Genel tekrar ve değerlendirme
15
16

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
87788 1389729 Mezbaha yan ürünleri,
87789 1403012 Yenilebilir yan ürünler,
87790 1405020 Yenilemez yan ürünler,
87791 1405707 Rendering işlemleri

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 75057 Hayvansal gıdaların bileşimi, üretim teknolojileri ile konularında gerekli olan tüm teorik ve uygulamalı bilgileri bilir ve çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını tanımlar.
2 75058 Gıda alanındaki güncel yasal düzenlemeleri bilir ve bunları uygular.
3 75059 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder, mesleki bilgilerini sürekli günceller.
4 75060 Hayvansal gıdaların analiz yöntemlerini öğrenir ve bu yöntemleri uygular.
5 75054 Besin Hijyeni ve Teknolojisi bilim alanı ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunma ve bu değerlerin gelişimini destekleme yeteneği edinir.
6 75053 Gıda mikrobiyoloji, gıda kimyası ve diğer gıda analizleri konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
7 75056 Yaşam boyunca araştırma ve öğrenme bilinci geliştirme ve bilgilerini sürekli güncel tutabilme alışkanlığının elde edilmesibi sağlar.
9 75055 Gıda alanında bilimsel bir araştırma hazırlayabilme, sunabilme yeteneğine sahip olur.

İletişim Bilgileri

Adres:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük Binası Kurupelit Kampüsü, 55139 Atakum / SAMSUN
Telefon:
(362) 312 19 19
Eposta:
iletisim@omu.edu.tr