Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Farklı bir isim yazıyor veya boş geliyor ise; ubs.omu.edu.tr adresinden, Öğrenci Web (Öğretim Üyesi) modülü seçilmeli,
  • Bologna Süreci -> Ders Öğretim Planları seçilmeli,
  • Açılan pencerede, ders verdiğiniz Fakülte, Bölüm, Ders seçilerek, Öğretim Üyesi (Üyeleri) alanına isminizi yazmalısınız...
Yıl: 1, Dönem: 1
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tekinşen, C. 2000. Süt ürünleri teknolojisi. Kahraman Maraş. Varnam, A.H. and Sutherland, J.P. 1994. Milk and Milk Products. Chapman & Hall Publ., London Hui, Y.H. 1993. Dairy Science and Technology Handbook. VCH Publ., New York,

Dersin İçeriği

Koyulaştırılmış süt üretim teknolojileri, şekersiz koyulaştırılmış süt, şekerli koyulaştırılmış süt, konularının öğretilmesi. Sütün koyulaştırılma prensipleri ile koyulaştırma teknolojisi, bu işlemler esnasında oluşabilecek teknolojik hatalar ve giderilme yöntemleri, muhafazaya alınacak gıdaların özellikleri ile ilgili bilgiler verilir

Dersin Amacı

Şekersiz koyulaştırılmış süt, şekerli koyulaştırılmış süt, koyulaştırılmış süt ürünlerinin üretim tekniklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün tanımı bileşimi
2 Sütün fizikokimyasal özellikleri
3 Koyulaştırılmış süt teknolojisi
4 Şekerli koyulaştırılmış süt
5 Şekersiz koyulaştırılmış süt
6 Koyulaştırılmış sütün özellikleri
7 Süt tozu teknolojisi
8 Süt tozunun bileşimi
9 Ara sınav
10 Silindir metodu ile süt tozu eldesi
11 Püskürtme metodu ile süt tozu eldesi
12 Süt tozu kusurları
13 Süt tozu muhafazası
14 Koyulaştırılmış süt ve süt tozu tebliği
15
16

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
84235 1380277 Koyulaştırılmış süt ürünleri teknolojilerini öğrenir
84236 1380307 Şekerli koyulaştırılmış sütün özelliklerini bilir
84237 1409052 Şekersiz koyulaştırılmış sütün özelliklerini bilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 75057 Hayvansal gıdaların bileşimi, üretim teknolojileri ile konularında gerekli olan tüm teorik ve uygulamalı bilgileri bilir ve çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını tanımlar.
2 75058 Gıda alanındaki güncel yasal düzenlemeleri bilir ve bunları uygular.
3 75059 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder, mesleki bilgilerini sürekli günceller.
4 75060 Hayvansal gıdaların analiz yöntemlerini öğrenir ve bu yöntemleri uygular.
5 75054 Besin Hijyeni ve Teknolojisi bilim alanı ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunma ve bu değerlerin gelişimini destekleme yeteneği edinir.
6 75053 Gıda mikrobiyoloji, gıda kimyası ve diğer gıda analizleri konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
7 75056 Yaşam boyunca araştırma ve öğrenme bilinci geliştirme ve bilgilerini sürekli güncel tutabilme alışkanlığının elde edilmesibi sağlar.
9 75055 Gıda alanında bilimsel bir araştırma hazırlayabilme, sunabilme yeteneğine sahip olur.

İletişim Bilgileri

Adres:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük Binası Kurupelit Kampüsü, 55139 Atakum / SAMSUN
Telefon:
(362) 312 19 19
Eposta:
iletisim@omu.edu.tr