Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Farklı bir isim yazıyor veya boş geliyor ise; ubs.omu.edu.tr adresinden, Öğrenci Web (Öğretim Üyesi) modülü seçilmeli,
  • Bologna Süreci -> Ders Öğretim Planları seçilmeli,
  • Açılan pencerede, ders verdiğiniz Fakülte, Bölüm, Ders seçilerek, Öğretim Üyesi (Üyeleri) alanına isminizi yazmalısınız...
Yıl: 1, Dönem: 1
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Y.H. Hui, 1993.Dairy Science and Technology Handbook 2 Product Manufacturing, Chapter 2, Edited by VCH Publishers Inc, California, Marshall, R. T., Arbuckle, W. S., 2000. Ice Cream. An Aspen Publication, Maryland Tekinşen, O.C.1993. Dondurma Üretim Teknolojisi. Selçuk Üniversitesi Basımevi, Konya.

Dersin İçeriği

Dondurma çeşitleri ve özellikleri, dondurmaya işlenecek sütün nitelikleri, dondurma yapım teknikleri, dondurma yapımında kullanılan maddelerin özellikleri, dondurmada görülen kusurlar, dondurmanın kalite kontrolü ve dondurma üretiminde hijyen ile ilgili bilgi verilir.

Dersin Amacı

Dondurma çeşitleri ve özellikleri, dondurma üretiminin temel kavramları, dondurma formulasyonları, süt endüstrisinde dondurma teknolojisinin önemi konularının öğretilmesi

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dondurmanın bileşimi
2 Dondurmadaki maddelerin özellikleri
3 Yağ, şeker
4 Stabilizatör
5 Emilgatör
6 Dondurma karşımının formule edilmesi
7 Dondurma yapım teknikleri
8 Dikey ve yatay dondurucular
9 Ara sınav
10 Paketleme
11 Sertleştirme ve muhafaza
12 Dondurmanın muhafazası
13 Dondurma kusurları
14 Mikrobiyolojisi
15
16

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
84330 1391707 Dondurma üretim teknolojisini öğrenir
84331 1384528 Dondurma formulasyonunu bilir
84332 1388854 Dondurma kusurları ve muhafazasını bilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 75057 Hayvansal gıdaların bileşimi, üretim teknolojileri ile konularında gerekli olan tüm teorik ve uygulamalı bilgileri bilir ve çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını tanımlar.
2 75058 Gıda alanındaki güncel yasal düzenlemeleri bilir ve bunları uygular.
3 75059 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder, mesleki bilgilerini sürekli günceller.
4 75060 Hayvansal gıdaların analiz yöntemlerini öğrenir ve bu yöntemleri uygular.
5 75054 Besin Hijyeni ve Teknolojisi bilim alanı ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunma ve bu değerlerin gelişimini destekleme yeteneği edinir.
6 75053 Gıda mikrobiyoloji, gıda kimyası ve diğer gıda analizleri konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
7 75056 Yaşam boyunca araştırma ve öğrenme bilinci geliştirme ve bilgilerini sürekli güncel tutabilme alışkanlığının elde edilmesibi sağlar.
9 75055 Gıda alanında bilimsel bir araştırma hazırlayabilme, sunabilme yeteneğine sahip olur.

İletişim Bilgileri

Adres:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük Binası Kurupelit Kampüsü, 55139 Atakum / SAMSUN
Telefon:
(362) 312 19 19
Eposta:
iletisim@omu.edu.tr