Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI, Doç. Dr. Belgin SIRIKEN, Doç. Dr. Göknur TERZİ, Yrd. Doç. Dr. Özgür ÇADIRCI, Yrd. Doç. Dr. Ali GÜCÜKOĞLU *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Farklı bir isim yazıyor veya boş geliyor ise; ubs.omu.edu.tr adresinden, Öğrenci Web (Öğretim Üyesi) modülü seçilmeli,
  • Bologna Süreci -> Ders Öğretim Planları seçilmeli,
  • Açılan pencerede, ders verdiğiniz Fakülte, Bölüm, Ders seçilerek, Öğretim Üyesi (Üyeleri) alanına isminizi yazmalısınız...
Yıl: 1, Dönem: 1
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ynes R. Ortega 2006. Foodborne Parasites, Springer Science, USA, Fish parasitology. http://www.uprm.edu/biology/profs/bunkley /parasitologybook/ M. A. Taylor, R. L. Coop, R. L. Wall , 2007. Veterinary parasitology.

Dersin İçeriği

Kasaplık hayvanlar, tavuk ve balık etlerinde bulunan ve bu etlerin çiğ ya da pişmiş yenmesiyle insan ve diğer hayvanlara bulaşan parazit türleri hakkında morfolojik ve biyolojik bilgi ile bunların teşhis ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verilir.

Dersin Amacı

Et ve balıklarda bulunması muhtemel parazitler, oluşturduğu enfeksiyonlar, bu parazitlerden korunma yöntemleri, parazitlerin tanımlanması Protozoan parazitler, Toxoplasma, Cryptosporidium, Cyclospora, Entamoeba, Giardia, Nematodlar, Anisakis ve Pseudoterranova, Ascaris, Angiostrongylus cantonensis ve A. costaricensis Gnathostoma sp., Trichinella spiralis (trichinosis) Trematodes, Clonorchis/Opisthorchis Fasciola hepatica, Fasciolopsis buski, Paragonimus Sestodlar Taenia spp., Diphyllobothrium spp., Echinococcus spp. konularının öğretilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Et ve balıklarda bulunması muhtemel parazitler
2 Helmint kaynaklı hastalıklar
3 Helmint kaynaklı hastalıklar
4 Helmint kaynaklı hastalıklar
5 Helmint kaynaklı hastalıklar
6 Protozoer kaynaklı hastalıklar
7 Protozoer kaynaklı hastalıklar
8 Protozoer kaynaklı hastalıklar
9 Protozoer kaynaklı hastalıklar
10 Protozoer kaynaklı hastalıklar
11 Arthropot kaynaklı hastalıklar
12 Arthropot kaynaklı hastalıklar
13 Parazitlerden korunma yöntemleri
14 Parazitlerden korunma yöntemleri
15
16

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 40 1
6 Uygulama/Pratik 5 20 1
7 Laboratuvar 5 10 1
10 Tartışma 14 5 1
11 Soru-Yanıt 14 5 1
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 5 10 1
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 10 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
87005 1411552 Parazitlerin yaşam siklusu,
87006 1415905 Protozoonlar,
87007 1416255 Nematodlar,
87008 1412764 Sestodlar,
87009 1402746 Parazitten korunma yöntemleri

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 75057 Hayvansal gıdaların bileşimi, üretim teknolojileri ile konularında gerekli olan tüm teorik ve uygulamalı bilgileri bilir ve çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını tanımlar.
2 75058 Gıda alanındaki güncel yasal düzenlemeleri bilir ve bunları uygular.
3 75059 Alanıyla ilgili teknolojik gelişmeleri takip eder, mesleki bilgilerini sürekli günceller.
4 75060 Hayvansal gıdaların analiz yöntemlerini öğrenir ve bu yöntemleri uygular.
5 75054 Besin Hijyeni ve Teknolojisi bilim alanı ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunma ve bu değerlerin gelişimini destekleme yeteneği edinir.
6 75053 Gıda mikrobiyoloji, gıda kimyası ve diğer gıda analizleri konusunda bilgi ve beceri sahibi olur.
7 75056 Yaşam boyunca araştırma ve öğrenme bilinci geliştirme ve bilgilerini sürekli güncel tutabilme alışkanlığının elde edilmesibi sağlar.
9 75055 Gıda alanında bilimsel bir araştırma hazırlayabilme, sunabilme yeteneğine sahip olur.

İletişim Bilgileri

Adres:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük Binası Kurupelit Kampüsü, 55139 Atakum / SAMSUN
Telefon:
(362) 312 19 19
Eposta:
iletisim@omu.edu.tr