Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Yüksel Terzi *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Helwig, Nathaniel E. (2017). Introduction to Nonparametric Regression, Nathaniel E. Helwig. 2. Mangiafico, S.S. 2016. Summary and Analysis of Extension Program Evaluation in R, version 1.18.1. rcompanion.org/handbook/. (Pdf version: rcompanion.org/documents/RHandbookProgramEvaluation.pdf.) 3. La´szlo´ Gyo¨rfi Michael Kohler, Adam Krzyz˙ak and Harro Walk (2002).A Distribution-Free Theory of Nonparametric Regression. Springer-Verlag, New York.

Dersin İçeriği

Regresyon Fonksiyonu Tahmini ve L2 Hata; Pürüzsüzleştirici Parametrelerinin Seçimi ve Uyumu; Mood-Brown Tahmin edicisi ve istatistiksel özellikleri; Theil_Sen Tahmin edicisi ve istatistiksel özellikleri; En küçüklerin En büyüğü ve Bireysel Alt Sınır; Stone Teoremi, Tutarlılık ve Yakınsama oranı; Çekirdek Tahminler, Tutarlılık ve Yakınsama oranı; Yerel Polinomiyal Çekirdek Tahminleri; k-NN Tahminleri, Tutarlılık ve Yakınsama Oranı; Örnek ayrıştırılması, Bir Parametrenin En iyi rastgele Seçimi ve Bölümleme, Çekirdek, ve en yakın Komşuluk Tahminleri; Çapraz doğrulama, Parametrenin en iyi sayısal Seçimi,Bölümleme ve Çekirdek Tahminleri ve Yakın Komşu Tahminleri; 9En-Küçük Kareler Tahmini I: Tutarlılık, Neden ve Nasıl en küçük Kareler? Sınırlı Y’dan Sınırsız Y’ye Tutarlılık ve Lineer En küçük Kareler Serisel Tahminleri;

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, Parametrik regresyonun niçin gerekli olduğunu kavratmaktır. Parametrik analizlerin varsayımlarının geçerli olmadığı durumlarda alternatif olarak parametrik olmayan regresyonun kullanılabileceğinin kavratılmasıdır. Ayrıca parametrik ve parametrik olmayan regresyon sonuçlarının karşılaştırılmasını sağlamaktır.

Bu derse ait ders notu ders içeriği girilmemiş!