Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Dilek Kandemir *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Ders içeriğine uygun olarak hazırlanmış ders notları kullanılmaktadır. 2. Genel Sebze Yetiştiriciliği (Prof. Dr. Atilla GÜNAY); Sebzecilik (Prof. Dr. İsmail GÜVENÇ) isimli kitaplar, kaynak kitap olarak gösterilmektedir. 3. Dersin bazı konularında görsellerden oluşan PPT sunular kullanılmaktadır.

Dersin İçeriği

Sebzenin tanımı, sebzelerin sınıflandırılması, sebzelerin beslenme ve sağlık bakımından önemi, Ülkemizde sebze yetiştiriciliğinin genel durumu, sebzelerin ekolojik istekleri , sebze üretim teknikleri , sebze bahçesi kurma, sebze yetiştiriciliğinde uygulanan bakım işlemleri

Dersin Amacı

Sebze yetiştiriciliği konusundaki temel bilgilerin verilmesi

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sebzenin Tanımı ve Sebzelerin İnsan Sağlığı ve Beslenmesindeki Önemi
2 Türkiye'de Sebze Yetiştiriciliğinin Durumu ve Bölgelere Göre Sebzecilik Uygulama serasında yetiştirilen sebzelerin incelenmesi
3 Türkiye Sebze Yetiştiriciliğinde Karşılaşılan Sorunlar Solanaceae familyası sebzelerinin ve tohumlarının tanıtılması
4 Sebzelerin Sınıflandırılması (Kültür şekillerine göre, yetişme mevsimlerine göre, yenilen kısımlarına göre ) Uygulama serasında tohum ekimi
5 Sebzelerin Sınıflandırılması (Botanik özelliklerine göre) Cucurbitaceae familyası sebzelerinin ve tohumlarının tanıtılması
6 Sebze İşletme Şekilleri Chenopodiaceae familyası sebzelerinin ve tohumlarının tanıtılması
7 Sebze Bahçesi Tesisi Leguminosae familyası sebzelerinin ve tohumlarının tanıtılması
8 Sebze Üretim Teknikleri (Fidenin önemi ve üretimi, kaliteli fidenin özellikleri) Cruciferae familyası sebzelerinin ve tohumlarının tanıtılması
9 Vize Sınavı
10 Sebze Üretim Teknikleri (Fidenin önemi ve üretimi, kaliteli fidenin özellikleri) Serada Uygulama
11 Sebze Üretim Teknikleri (Ekim dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim dikim işlermleri) Compositae familyası sebzelerinin ve tohumlarının tanıtılması
12 Sebze Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar (Toprak İşleme, Gübreleme) Umbelliferae familyası sebzelerinin ve tohumlarının tanıtılması
13 Sebze Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar (Toprak işleme ve Gübreleme) Serada Uygulama
14 Sebze Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar (Hastalık ve Zararlılarla Mücadele ve Budama)
15 Sebze Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar (Hastalık ve Zararlılarla Mücadele ve Budama)