Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Tuba Toprak *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Önerilen kitap yoktur.

Dersin İçeriği

Organik meyve ve sebzelerde hasat ve sınıflandırma; Ürün bileşimi ve işlemeye etkileri; Ürün bozulmasını etkileyen faktörler; Ürünlerin dondurulması ve kurutulması; Dondurma ve kurutma teknolojisi; Konserve yapımı ve ilkeleri; Organik ürünlerin işlenmesine yönelik mevzuat; Organik ürünlerin işlenmesinde kullanılabilecek katkı maddeleri ilgili mevzuatlar; Organik gıda tüketicileri özellikleri ve satın alma davranışları üzerindeki başlıca etkenler; Organik ürünlerin pazarlanması ve dış ticaretine yönelik yasal düzenlemeler

Dersin Amacı

Üretim, muhafaza ve pazarlama bakımından ayrıcalık gösteren organik ürünlerin muhafaza ve pazarlama yöntemlerinin öğrencilere öğretilmesi ve mesleki yaşamlarına hazırlanmasıdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Organik tarım ürünlerinde, hasat kayıplarının nedenlerinin açıklanması.
2 Organik tarım ürünlerinde, hasat sonrası kayıplarının nedenlerinin açıklanması.
3 Bahçe ürünlerinde solunum fizyolojisi, solunum ısısı ve solunum oranı.
4 Organik tarım ürünlerindesolunum fizyolojisi, solunum ısısı ve solunum oranı.
5 Organik tarım ürünlerinde hasat ve hasat kriterleri, erken ve geç hasatın sakıncaları ile uygun bir hasadın yapılışı.
6 Ambalajlama ve paketleme evi işlemleri.
7 Standardizasyon.
8 Organik tarım ürünlerine hasat sonrası dayanımı arttırmak için yapılan özel uygulamalar,olgunlaştırma ve saratma uygulamaları.
9 Organik tarım ürünlerinin işlenmesi.
10 Ara sınav
11 Bahçe ürünlerinin muhafazasında önemli olan depo faktörleri ve muhafaza sistemleri. Depo tipleri ve çalışma sistemleri.
12 Depo tipleri ve çalışma sistemleri. Ön soğutma ve yarı soğuma süresi.
13 Pazara ulaştırma, soğukta taşıma, taşıma koşulları ve taşıma sistemleri.Pazara sunma ve pazarlama teknikleri.
14 Hasattan sonra meydana gelen bozulmaların nedenleri ve çözüm önerileri.