Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Dursun Kurt *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ecevit, O., Tuncer, C., Karaca, G, 1999. Bitki Koruma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay. No: 20. SAMSUN.

Dersin İçeriği

Bitkilerde hastalık oluşturan etmenlere karşı uygulanan yasal, kültürel, fiziksel, mekanik, biyolojik ve kimyasal savaş yöntemleri, entegre savaş ve erken uyarı, fungisitlerin sınıflandırılması, formülasyon tipleri, etki mekanizmaları, uygulama prensipleri, çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkileri.

Dersin Amacı

Bitki hastalıklarına karşı mücadelede kullanılan yöntemler ve kullanılan biyolojik ve kimyasal preparatlar hakkında bilgilendirmek

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bitkilerde hastalıklara neden olan etmenlerin ekonomik önemi, Türkiye'deki durumu, organik tarım yapılan alanlardaki durumu
2 Hastalık etmenlerin oluşturduğu belirtiler (nekrotik simptomlar, hipoplastik simptomlar, hiperplastik simptomlar)
3 Hastalık oluşumuna neden olan canlı hastalık etmenlerinden funguslar, genel özellikleri, bitkilerde oluşturdukları belirtiler
4 Hastalık oluşumuna neden olan canlı hastalık etmenlerinden bakteriler ve virüsler, genel özellikleri, bitkilerde oluşturdukları belirtiler
5 Yumuşak çekirdeli meyve ağaçlarında görülen hastalıklar ve organik mücadelesi
6 Yumuşak çekirdeli meyve ağaçlarında görülen hastalıklar ve organik mücadelesi
7 Yumuşak çekirdeli meyve ağaçlarında görülen hastalıklar ve organik mücadelesi
8 Sert çekirdeli meyve ağaçlarında görülen hastalıklar ve organik mücadelesi
9 Sert çekirdeli meyve ağaçlarında görülen hastalıklar ve organik mücadelesi
10 Sert kabuklu meyve ağaçlarında görülen hastalıklar ve organik mücedelesi
11 Bağ hastalıkları ve organik mücadelesi
12 Turunçgil hastalıkları ve organik mücadelesi
13 Çilek ve Üzümsü meyve hastalıkları ve organik müacdelesi
14 Sebze hastalıkları ve organik mücadelesi