Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Sebahattin Albayrak Prof. Dr. Sebahattin Albayrak *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1Kün, E. 1996. Tahıllar-I. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No:1451. Ders Kitabı 431, 322 s. Ankara. 2.Kün, E., 1994. Tahıllar-II. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No:1360. Ders Kitabı 394, 317 s. Ankara. 3.Phoelman, J.M., Sleper, D.A. 1995. Breedin Field Crops. Fourth edition. IOWA Satate University Pres./Ames. 4.Hallauer, A.R. 2001. Speciality Corns. Second edition. CRC press 5.Şehirali, S. 1988. Yemeklik Tane Baklagiller Ders Kitabı, A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 1089, Ders kitabı No: 314, A. Ü. Basımevi, Ankara, 435. 6.Özdemir, S.2002. Yemeklik Baklagiller Kitabı, Hasad Yayınları. 7.Dilworth, M.J., James, E.K., Sprent, J.I., Newton, W.E.2008. Nitrogen-fixing Leguminous Symbioses. Published by Springer

Dersin İçeriği

Tahılların ve yemeklik baklagillerin ekonomik önemi, beslenmedeki önemleri, morfolojileri ve tahıl cinslerinin (Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar Tritikale, Mısır, Çeltik, Sorgum vb.), Yemeklik baklagil cinslerinin (Mercimek, Nohut, Fasulye, Bakla, Bezelye ve Börülce) morfolojik olarak tanıtılması ve kullanım alanları incelenecektir

Dersin Amacı

Tahıllar ve yemeklik baklagiller hakkında genel bilgiler, morfolojik olarak tanıtılması, sistematikteki yerleri, Dünya ve Türkiye’deki ekonomik önemleri, beslenmedeki önemleri, bitkisel ve tarımsal özellikleri ve kullanım alanları hakkında genel bilgileri kazandırmak

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 organik tarım
2 buğday yetiştiriciliği
3 buğday yetiştiriciliği
4 arpa yetiştirciliği
5 arpa yetiştirciliği
6 yulaf yetiştiric.liği
7 yulaf yetiştiric.liği
8 çavdar yetiştiriciliği
9 çavdar yetiştiriciliği
10 fasulye yetiştiricliği
11 fasulye yetiştiricliği
12 bezelye, nohut mercimek yetiştiriciliği
13 bezelye, nohut mercimek yetiştiriciliği
14 bezelye, nohut mercimek yetiştiriciliği
15 genel değerlendirme