Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Serdar Kılıç Öğr. Gör. Serdar Kılıç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tomris Altuğ, T, Elmacı, Y. 2011. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir.

Dersin İçeriği

Gıda kalitesi ve gıda kalite karakteristikleri, duyusal testin tarihsel gelişimi, duyusal test kullanım amaçları, panelist seçimi ve panel oluşturma, panel örneklerinin hazırlanması, duyusal test yöntemleri, farklılık testleri kalite-kantitite testleri

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilere gıdaların duyusal kalite karakteristiklerini, üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test yöntemleri hakkında bilgi vermektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Kalite Karakteristikleri Tek Örnek Testi 1- Gıda Kalite Karakteristikleri.pdf
2 Fiziksel Şekil Özellikleri Tek Örnek Testi 2- Fiziksel Şekil Özellikleri.pdf
3 Ağız Hissi Dokusal Özellikler Eşlenmiş Kıyaslama Testi 3- Ağız Hissi Dokusal Özellikler.pdf
4 Lezzet Eşlenmiş Kıyaslama Testi 4- Lezzet.pdf
5 Kusur İkili-üçlü Test 5- Kusur.pdf
6 Duyusal Değerlendirmenin Tanımı ve Tarihçesi İkili-üçlü Test 6- Duyusal Değerlendirmenin Tanımı ve Tarihçesi.pdf
7 Duyusal Algılama Zinciri Üçgen Test 7- Duyusal Algılama Zinciri.pdf
8 Duyusal Değerlendirme Laboratuvarı Sıralama Testi 8- Duyusal Değerlendirme Laboratuvarı.pdf
9
10 Panel Odası Yerleşim Düzeni Puanlama Testi 10- Panel Odası Yerleşim Düzeni.pdf
11 Kabin Özellikleri Hedonik Test 11- Kabin Özellikleri.pdf
12 Örnek Hazırlama Profil Test 12- Örnek Hazırlama.pdf
13 Panelist Kontrolleri Duyusal Panel (Peynir) 13- Panelist Kontrolleri.pdf
14 Panelist Kararını Etkileyen Faktörler Duyusal Panel (Meyve Suyu) 14- Panelist Kararını Etkileyen Faktörler.pdf
15 Genel Tekrar ve Sınava Hazırlık 15- Genel Tekrar ve Sınava Hazırlık.pdf