Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Murat Tekbalkan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Baysal A. Beslenme. Hatipoğlu yayınevi, Ankara 2008. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı. Hatipoglu Yayınevi, Ankara 2008. Coulston AM, Boushey CJ. Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. 2nd ed. Elsevier Academic Press, USA 2008.

Dersin İçeriği

Beslenme prensipleri, öğretilen öğrenciye göre, dünyadaki bekleme durumu ve önemi, besinlerin bileşimi ve işlevi, insan metabolizması, beslenme açısından enerji, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, mineraller, vitaminler, besleyici olmayan maddeler olarak tanımlanır. , geleneksel ve diğer gıda türleri, besin piramitleri beslenmesi, toplu beslenme endüstrisi ve günlük yemek planlarının hazırlanması.

Dersin Amacı

Öğrencilere beslenme ilkeleri ve besin gruplarının işlevlerinin öğretilmesi, günlük enerji ihtiyacının nasıl hesaplanacağı ve günlük yemek planı yapmanın temel ilkelerinin öğretilmesi, beslenme ve sağlık ilişkisinin açıklanması.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Beslenme durumu ve beslenmenin önemi, doğru beslenme kuralları, beslenme ve sağlık, duygular ve beslenme seçimi
2 Geleneksel ve diğer beslenme biçimleri, besin piramitleri, metabolizma, besinlerin sindirimi, insan vücudunun yapısı ve bileşimi
3 Karbonhidratlar, yapısı, fonksiyonları, sindirimi, depolanması ve kullanımı, karbonhidrat kaynakları ve karbonhidrattan zengin besinler
4 Karbonhidratlar, yapısı, fonksiyonları, sindirimi, depolanması ve kullanımı, karbonhidrat kaynakları ve karbonhidrattan zengin besinler
5 Proteinler, yapısı, fonksiyonları, proteinlerin vücutta kullanımı, nitrojen dengesi ve protein ihtiyacı, protein kaynakları ve kalitesi
6 Lipid yapısı, fonksiyonları, yağın vücutta kullanımı, yağ kaynakları ve ihtiyacı
7 Vitaminler, etki mekanizmaları, vitamin eksikliği, yağ ve sudaki vitaminler, vitaminden zengin besinler
8 Suyun önemi ve su dengesi, suyun dışındaki diğer içecekler
9 Ara SINAV
10 Minerallerin ve beslenmenin önemi Makro elementler
11 Minerallerin ve beslenmenin önemi Makro elementler
13 İz elementler Mineraller açısından zengin zengin besinler
14 İnsanların durumuna uygun beslenme modelleri
15 insanların durumuna uygun beslenme modelleri