Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Oğuz Han Kuru Öğr. Gör. Ünzile Çarkacı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

PTT Bilgi Bankası- Posta Kanunu http://www.ptt.gov.tr/?wapp=legislation_tr&open=2 PTT Bilgi Bankası- Posta Tüzüğü http://www.ptt.gov.tr/?wapp=legislation_tr&open=2

Dersin İçeriği

Posta mevzuatının genel hükümlerini, ücretleri, yasakları, sorumluluklar ve tazminatları, ceza hükümleri anlatılarak posta dağıtım görevlilerinin bilmesi gereken önemli maddeler üzerinde durulmuştur.

Dersin Amacı

Ders ile posta dağıtım görevlisinin balıca görevleri ve sorumlulukları, yaptırımları, suç işlenmesi halinde alınabilecek cezalar posta tüzüğü ile de detaylandırılarak açıklanması amaçlanmıştır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Genel Hükümler: P.T.T.İdaresinin görevleri, Posta tekeli, Posta maddelerinin yollanma şekilleri, Konutta verilme, özel ulak ile gönderilme, Posta maddeleriyle değerli maddelerin kabul şartlarını ve merkezlerin sınıflarını belirtme yetkisi.
2 Genel Hükümler: Posta servisini kurmak ve kısmak ve memur ve müstahdemlere ücret vermek yetkisi, Pulları ve postada kullanılan değerli kağıtları bastırmak ve satışa çıkarmak yetkisi, Pulları ve postada kullanılan değerli kağıtları satmak hakkı, Yabancı memleketlerle anlaşmalar, Ulaştırma sözleşmeleri, İstasyon, tren ve gemilerde posta işlerinin sağlanması, Tren ve gemilerde posta taşınması, Şehir içi posta taşımalarındaki muafiyetler.
3 Genel Hükümler: Postaların alınıp verilmesi için tedbir alınması, Postaya yardım, Posta gizliliği, Posta maddelerinin yetkili yerlere verilmesi, Yanlışlıkların düzeltilmesi, Damga resmi ile diğer resim ve vergilerden muaflık,
4 Ücretler: Resmi posta maddelerinin ücretleri, Özel pul, Tenzilatlı maktu ücrete tabi maddeler, Resmi ve tenzilatlı ücretli posta maddelerinin uçak ücretleri, Cumhurbaşkanının göndereceği posta maddeleri, Ücretlerin ödenmesi, Bir araya toplanmış türlü maddeler
5 Ücretler: Geri alma, adres değiştirme, haber isteme, Adi ve taahhütlü posta maddelerinin geri gönderilme ve tekrar yollanma ücretleri, Değerli mektup ve kutularla posta kolilerinin geri gönderilmesi ve tekrar yollanması ve ardiye ücreti, Geri alınan veya zorlayıcı sebeplerle geri verilen maddelerin ücretleri.
6 Ücretler: Postrestant, Acele işaretli maddeler, Çok yer tutan koliler, Ödeme şartlı maddeler, Havale kuponlarının arkasına yazılacak yazılar.
7 Ara Sınav
8 Ücretler: Posta çekleri, Tahsil ve ödeme emirlerinin değiştirilmesi veya iptali, Bagaj taşınması, Yasaklar: Posta maddeleri içine konulamayacak şeyler, Posta ile gönderilmesi yasak maddeler, Yolcuları tedirgin edenler.
9 Yasaklar: P.T.T. İdaresinin kabule mecbur olmadığı maddeler, Yasak maddelere çıkış yerinde uygulanacak işlemler, Yasak maddelere varış yerinde uygulanacak işlemler.
10 Sorum: Başvurma hakkı ve zamanaşımı, Tazminat isteklerinin sonuçlandırılması, Sorumdan kurtulma, Tazminat, Tazminat isteme hakkının mirasçılara geçmesi, Ödeme şartlı maddelerle postaya verilen paralar için sorum, Yolcu taşınmalarında sorum, Bagaj taşınmalarında sorum, Üçüncü kişiler aleyhine başvurma, tazminatın ödenmesi.
11 Ceza Hükümleri: Pul, değerli kağıt ve ücret ödeme makinalarının izinsiz kullanılması, Posta levazımının benzerinin yapılması, Tehlikeli maddelerin posta ile gönderilmesi, Posta tekelini bozma
12 Ceza Hükümleri: İzinsiz posta faaliyetinde bulunulması, Kanuni ödevler ve yardımlar, Silah taşıma yetkisi, Türlü Hükümler: Elde kalan maddeler ve havaleler, Elde kalan posta kolileri, P.T.T. idaresine geçen paralar, Postaların açılıp yoklanamayacağı,
13 Sınav Öncesi Değerlendirme ve Konu Tekrarı
14 Sınav Öncesi Değerlendirme ve Konu Tekrarı