Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Serap YILMAZ *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Dersin İçeriği

Dersin Amacı

Logo, amblem, logotype, kartvizit, antetli kağıt, antetli zarf gibi Kurumsal kimlik tasarımı içerisinde yer alan ürünlerinin tasarım özelliklerini öğretmek. Vektörel bir çizim yazılımı olan Adobe İllustarator programını öğretmek. Kurumsal kimlik tasarımlarının bilgisayar ortamında vektörel çizim programı ile yapılmasını sağlamak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 * Illustrator programı nedir ne işe yarar? * Illustrator yapısı ve vector mantığı * Illustrator kullanım alanları * New document (yeni doküman) paneli ve yeni doküman özellikleri * Illustrator arayüz tanıtımı ve özellikleri (araç çubuğu, üst kontrol bar ve sağdaki diğer paneller) * Illustrator Windows üst menüsü * Illustrator dökümanı üzerinde kolay hareket etme ve rahat çalışma için zoom ve hand araçlarının kullanımı ve kısayolları * Cetvel (ruler) ve klavu çizgilerin (guides) kullanımı
2 * Selection tool (siyah ok) nedir, ne işe yarar? * Direct Selection tool (beyaz ok) nedir, ne işe yarar. * Direct Selection tool (beyaz ok) ile üst control bar özellikleri * Noktaları düzenleme (Anchor point editing, Connect Point, Cut Point) * Obje kesiştirme aracı (Pathfinder Panel) * Obje birleştirme metodu, nokta hizalama ve nokta birleştirme (Compound Shape, Join, Average) * Çizgiyi dolguya dönüştürme, obje şişirme metodu (Outline Stroke, Offset Path) * Obje bozundurma metodları (Simplifying paths ,Split into grid, Divide object below, Clean up)
3 * Temel açık nesneler ve kısayol özellikleri (Yay, çizgi, Spiral vb)(Arc, Line, Spiral ) * Temel kapalı nesneler ve kısayol özellikleri (Kare, Star, Çokgen vb) (Rectangle, Round Rectangle etc.) * Pathfinder ile nesneleri birleştirerek ve çıkararak yeni nesneler oluşturma * Arrange ve Layer paneli ile nesneleri sıralama (alta gönderme, öne getirme) * Obje taşıma ve kopyalama (Moving) * Ölçekleme , yamultma ve yeniden şekillendirme özellikleri (Scaling, Skew, Reshape tool) * Döndürme ve yansıma özellikleri (Rotating, Reflect) * Transform tekrarı ve serbest transform özellikleri (Transform Again. Free Transform Tool) * Nesneleri hizalama ve dağıtma (Align, Distribute)
4 * Normal text oluşturma ve text alanı çizerek text oluşturma (Type Tool) * Karakter ayarları (Character settings) * Paragraf ayarları (Paragraph settings) * Text alanları bağlama, text alan özellikleri (Text threads, Area type option) * Açık şekillerin üzerine yazı yazma (Type on a path tool) * Yazıyı şekle dönüştürme (Creat outlines)
5 * Görünüm Paneli Kullanımı ve Grafik Stil Özel * Çizgi özellikleri (Stroke Panel) * Görünüm paneli kullanımı * Nesneye çizgi, dolgu ve özellik secme ve ekleme (Add Fill, Add Stroke) * Gruplu nesnelerle çalışma * Nesnelere efekt uygulama, * Görünüm özelliklerini çözme (Expand Appearance) * Eyedrop aracı ve görünüm kopyalama (Eyedrop Tool) * Grafik stil uygulamaları (Graphic Style) * Yazı üzerine grafik stilleri uygulama ve grafik stil menu özellikleri * Template layer oluşturma, Kilitleme, Anahat moda alma (Template, Preview, Outline) * Layerlarla çalışma * Layer'a efekt ekleme, maske uygulama (clipping mask, add effect )
6 * Renklendirme ve Renk Özellikleri (Color, Swatches * Objelere renk atama * Renk paneli ve swatches panelinden düz renk oluşturma (Swatches, Color panel) * Global ve spot renk , renk grubu oluşturma (Global Color, Spot Color, Color Group) * Düz ve dairesel degrade oluşturma (Linear gradient, Radial Gradient) * Pattern oluşturma ve atama
7 * Illustrator bir çalışma dökümanına yeni artboartlar ekleme * Artboart tool ve control bar özelliklerini kullanma * Document setup ve bıçak payı ekleme * Artboart paneli ile yeni artboart ekleme silme ve sıralaması * Illustrator doküman kaydederken artboart seçimi * Illustrator de doküman kaydetme seçenekleri, * save as ve export kayıt formatları * EPS, PDF ve PNG kayıt formatlarının özellikleri
8 Ara Sınav
9 Dönüştürme ve deformasyon özellikleri ile kompozisyonlar oluşturma. Object paneli devamı; Shape, Repeat, image trance, text wrap, clipping mask, compound path, artboards. Crop marks - create trim marks farkı. Type menüsü tanıtımı.
10 Efektlerin kullanımı.
11 Sunum paftası oluşturma ve baskı hazırlığı.
12 Ambalaj tasarımında bıçak izi çizimi ve baskı hazırlığı. Kompozisyon Değerlendirmeleri.
13 Kompozisyon Değerlendirmeleri.
14 Final Sınavı