Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Cemile Çakır *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Orman Genel Müdürlüğü, Odun Dışı Ürün ve Hizmet Dairesi Başkanlığı , Odun Dışı Orman Ürünleri Ders Notu. * Kastamonu Üniversitesi, Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu, Ormancılık Bölümü Öğr. Gör. Dr. Emre BİRİNCİ’nin ders sunuları OGM tarafından yayınlana yönetmelik, tebliğ ve eylem planları

Dersin İçeriği

Dünyada Odun Dışı Orman Ürünleri olarak adlandırılan ürünler kapsamında, ağaç, ağaççık, çalı ve otsu bitkilerin dal ve sürgünleri, yaprakları, meyveleri, çiçekleri, kabukları ile ur, mazı, soğan, rizom ve yumruları ile mantarlar bulunmaktadır. Şuan itibariyle 100 çeşidin üzerindeki bitkiler ilaç, gıda, boya, kozmetik, ve deri sanayi gibi sektörlerde kullanılmaktadır. ODOÜ' nin teşhisi, kullanım alanları, kullanılan bölümleri, üretiminin planlaması, toplama zamanı ve şekli, kurutma zamanı ve şekli, kontrolü ve geleceğe yönelik talep trendlerinin tahmin edilmesi ders içeriği açısından önem teşkil etmektedir.

Dersin Amacı

Ormanlardan elde edilen odun dışı orman ürünlerini tanıtmak, elde edilişi, kullanım alanlarını öğretmek, piyasa koşullarının her bir evresine yön verebilecek donanımlı bireyleri yetiştirmeyi de amaç edinmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Odun Dışı Orman Ürünlerine Giriş, Dünyada ve Türkiye’de Odun Dışı Orman Ürünleri
2 Odun Dışı Orman Ürünlerinin Ekonomik Önemi
3 Reçine, Çıralı Çam Kökü Özellikleri ve Üretimi
4 Odun Dışı Orman Ürünlerinin Sınıflandırılması
5 Sığla Yağı Özellikleri ve Üretimi
6 Akdeniz Defnesi Özellikleri ve Üretimi
7 Çam Fıstığı, Mahlep Özellikleri ve Üretimi
8 Şimşir, Salep Özellikleri ve Üretimi
9 Yayıyıl İçi Sınavı
10 Keçiboynuzu, Ceviz Özellikleri ve Üretimi
11 Kestane, Badem Özellikleri ve Üretimi
12 Ihlamur, Meşe Özellikleri ve Üretimi
13 Biberiye, Sumak Özellikleri ve Üretimi
14 Kuşburnu, Menengiç, Ak söğüt, Alıç, Adaçayı Özellikleri ve Üretimi
15 Yabanil Odun Dışı Orman Ürünleri Meyveleri
16 Yarıyıl Sonu Sınavı