Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Cihan Yaylacı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Temel Üniversite Kimyası, Ender Erdik, Yüksel Sarıkaya, Gazi Kitabevi, 2001 Genel Kimya, Petruci, Palme Yayınevi, 2015 Genel Kimya Temel Kavramlar, Raymond Chang, Palme Yayınevi, 2009 Kimya Teknolojisi, Milli Eğitim Bakanlığı, 2011 Genel Kimya 1, Ders Notları, Doç.Dr. Nilgün Kızılcan, İstanbul Teknik Üniversitesi Genel Kimya 1, Ders Notları, Prof.Dr. Baki Hazer, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi

Dersin İçeriği

Bu ders kapsamında; kimyanın tanımı, alanları, önemi, yaşantımıza etkisi. Kimyanın tarihsel gelişimine bakış. Madde ve maddenin özellikleri. Maddeyi oluşturan tanecikler atomlar, atomun yapısı. Atom kuramları ve modern atom teorisi. Kimyasal bileşikler, organik ve anorganik bileşikler ve adlandırılmaları, element, molekül, bileşik, iyon, kimyasal formül ve mol kavramları. Periyodik çizelge, elementlerin sınıflandırılması, periyodik özellikleri. Kimyasal tepkimeler, kimyasal eşitlikler, önemli kimya yasaları. Sulu çözelti tepkimeleri, derişim ve derişim çeşitleri. Gazlar: İdeal gazlar ve ideal olmayan gazlar, temel gaz yasaları. Kimyasal bağlar, bağ kuramları. Molekül geometrisi Vsepr kuramı. Lewis kuramı, Molekül orbital kuramı, Değerlik bağ kuramı anlatılmaktadır.

Dersin Amacı

Kimya maddenin iç yapısını, yapısal özelliklerini, maddelerin birbirleri ile olan ilişkilerini, sebep ve sonuçları ile birlikte inceleyen bir bilim dalıdır. Bu ders öğrencilerin öğrenimleri boyunca görecekleri çeşitli kimya derslerinin ilkidir. Bu bağlamda genel kimya kavramlarının, kimyanın yaşantımızdaki öneminin ve diğer bilim alanları ile ilişkilerinin bu ilk derslerde öğrenciye kazandırılması bu dersin amacı kapsamındadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Genel Kimya Dersine Giriş
2 Atom Yapısı ve Özellikleri
3 Kimyasal BağlarBileşiklerin Tanımı ve Adlandırılması
5 Mol Kavramı, Kimyasal Reaksiyonlar
6 Gazlar
7 Sıvılar
8 Katılar
9 Arasınav
10 Karışımlar
11 Kimyasal Kinetik
12 Asitler ve Bazlar
13 Kimyasal Denge
14 Kimyasal Termodinamik
15 Organik Kimya