Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Cihan Yaylacı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

İş Güvenliği Mühendisliği Eğitimi Ders Notları MMO, 2008 ÇAĞLAYAN Yücel, Ahmet KILINÇ, İş Güvenliği Millî Eğitim Basımevi, İstanbul, 1992. Meslek Hastalıkları, ÇASGEM, Ankara, 2013 Prof. Dr. GEREK N, İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Anadolu Üniversitesi MEB Erkek Teknik Öğretimi Genel Müdürlüğü, İş Güvenliği, Ankara, 2001. https://www.baskentsaglik.com/ortam-gurultu-olcumu/ İş Hijyeni Ölçüm, Test Ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik TAYAR, Mustafa, “Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon”, Dora Yayıncılık, 2014, 1. Baskı KOÇAK, Nilüfer, “Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni”, Detay Yayıncılık, 2015, 3. Baskı

Dersin İçeriği

Cildin Yapısı, Ciltteki Hastalık Yapabilen Zararlı Kimyasallara Karşı Korunma Mikroorganizmalar, Mikropların Dünyası Mikroskobik Ölçek, Mikrobik Çoğalma Çapraz Bulaşma, Kişisel Hijyen El Hijyeni, Tuvalet Hijyeni El Yıkamanın Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Açısından Önemi, Tırnak Fırçalarının Kullanım Özellikleri, Ellerin Kurulanmasının Önemi Doğru Yerde Ve Biçimde Eldiven Kullanımı, Etkin El Yıkama Hijyenin Tanımı Ve Önemi Bakteriler, Mayalar, Küfler, Virüsler İle İlgili Bilgiler, Yararlı Patojenler İş Ortamlarında Hijyen Araç, Gereç, Malzeme, Koruyucu Ekipman Ve Teçhizatta Hijyen, Etkileri, Mücadele Yolları, Gerekli Malzeme, Madde Ve Sistemleri

Dersin Amacı

İş sağlığı ve güvenliği alanında hijyenin önemini kavrayarak, personel ve işyeri hijyen ve sanitasyon kuralları, temizlik ve dezenfeksiyon malzemelerini tanıtarak, sanitasyon kontrolü ve yönetimi hakkında bilgi ve beceriler kazandırmak amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 İş Hijyeni Dersi Tanıtımı
2 Hijyen Nedir?
3 İş Hijyeni Nedir?
4 İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi
5 İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi
6 Gıda Hijyeni
7 Gıda Hijyeni
8 Biyolojik Etkenlere Maruziyet
9 Arasınav
10 Biyolojik Etkenlere Maruziyet
11 Biyosidal Ürünlerinin Kullanımı
12 Haşerelere Karşı İlaçlama
13 İnsani Tüketim Amaçlı Sular
14 Pestisitler
15 Genel Tekrar