Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Cihan Yaylacı *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Savaş Sanatı, Sun Tzu, Türkiye İş Bankası, 2014, XVIII. Basım İş ve Meslek Ahlakı Dünya ve Türkiye Örnekleri, Mahmut Arslan, Siyasal Yayıncılık, 3. Baskı, Şubat 2012 KUTLU, Hüseyin Ali, Meslek Etiği, Nobel, 5. Basım, 2017 AKARSU, Bedia., Ahlak Öğretileri, İstanbul: Remzi Kitabevi, 1982. ARSLAN, Mahmut, İş ve Meslek Ahlakı, Siyasal, 3. Basım, 2012 AKTAN, Coşkun Can., Temiz Toplum ve Temiz Siyaset, İstanbul: T Yayınları, 1994. AYDIN, Mehmet S., Tanrı Ahlak İlişkisi, Ankara: Türk Diyanet Vakfı Yayını No 74. 1998. BECKER, Lawrance C.(Ed.), “Encylopedia of Ethics”, New York: Garland Publ. Co., 1992. BUCHANAN, James., Ethics and Progress, Norman, Ok: University of Oklohama Press, 1994. BUCHANAN, James., “Simple Economics of Work Ethic”, Mt.Pelerin Special Meeting in Taiwan, 1988. Conference Series, No 9 (Taipei: Chung-Hua Institute for Economic Studies, 1989. Pp.34-47.)  C.C.Aktan,  Ahlak ve Ahlak Felsefesi, İstanbul: ARI Düşünce ve Toplumsal Gelişim Derneği Yayını, 1999

Dersin İçeriği

Dersin içeriğini etik ve ahlak kavramları, meslek etiğine giriş ve meslek etiğine ilişkin temel kavramlar, etik sistemlerin incelenmesi, etik ve sosyoloji, Türkiye'de etiğe bakış, meslek etiğinin bağlamları, temel etik ilkeler, etiğin boyutları, iş hayatında etiğin uygulama alanları ve uygulanabilirliği, örnek olaylar üzerinden etik değerlendirme konuları oluşturmaktadır.

Dersin Amacı

Bu ders ile, günümüzde ihtiyaç duyulan sosyal sorumluluk, etik ve meslek etiği değerlerinin neler olduğunu aktarmak ve bu değerleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Meslek Etiği Dersi Tanıtımı
2 İş Hayatında İletişim
3 Etik Nedir?
4 Ahlak Felsefesi
5 Ahlak Teorileri
6 Etik Kavramı
7 Etik Kurallar
8 Toplumsal Sözleşme Etiği
9 Arasınav
10 Normlar
11 Normlar
12 Normlar
13 Çalışma Ahlakı
14 Savaş Sanatı
15 Genel Tekrar