Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Saldamlı, İ. 1998. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayın., Ankara Demirci, M. 1999. Gıda Kimyası. Trakya Üniversitesi Yayın., Tekirdağ Göğüş, F and Fadıloğlu, S. 2006. Food Chemistry, Nobel Yayın Dağ., Ankara

Dersin İçeriği

Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan mineral maddeler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan doğal lezzet maddeleri, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler, önemi ve fonksiyonları.

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrenciye; suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler, doğal lezzet maddeleri, doğal toksik ve kontaminant maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanıma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıdalarda bulunan suyun önemi ve fonksiyonları ile gıdaların işleme ve değerlendirilmesi sırasında fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki değişimi
2 Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları.
3 Gıdalarda bulunan karbonhidratların işleme ve değerlendirme sırasındaki özellikleri ve meydana gelen değişmeler
4 Gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları.
5 Gıdaların işleme ve değerlendirilmesi sırasında proteinlerde meydana gelen değişmeler
6 Gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları.
7 Lipidlerin teknolojik önemi, işleme ve değerlendirme sırasında meydana gelen değişmeler. Lipidlerde oluşan diğer tepkimeler ve hidrojenasyon
8 Gıdalarda bulunan mineral maddeler, önemi ve fonksiyonları
9 Gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları.
10 Ara sınav
11 Gıdaların işlenmesi ve değerlendirilmesi sırasında vitamin ve minerallerde meydana gelen değişimler
12 Gıdalarda bulunan fenolik maddeler, önemi ve fonksiyonları
13 Gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları.
14 Gıdalarda bulunan doğal aroma maddeleri, önemi ve fonksiyonları.
15 Gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler, önemi ve fonksiyonları.
16 Gıdalarda bulunan alkol ve alkaloidlerin önemi, özellikleri ile gıda üretim teknolojisi açısından önemi.