Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

DEMIRCI, Mehmet. Beslenme. Rebel Yayıncılık, 2003. BAYSAL, Ayşe. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, 2004. BENDER, David A.; CUNNINGHAM, Shauna MC. Introduction to nutrition and metabolism. CRC Press, 2021.

Dersin İçeriği

Gıda, beslenme ve sağlık, besin ögeleri ve beslenmedeki önemleri,sindirim, emilim ve taşınma, metabolizma ve enerji dengesi, tüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, besinlerin hazırlanması, saklanması, işlenmesi, yemek planlama, özel durumlarda beslenme.

Dersin Amacı

Beslenmenin önemi, besin bileşenlerin yapıları, etki mekanizmaları, sindirilmeleri ve eksiklikleri durumunda karşılaşılan belirtiler ve ayrıca beslenmeye bağlı hastalıklar hakkında öğrencilere bilgi kazandırmak amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda bileşimi ve beslenme ile ilgili temel tanımlar
2 Su, su dengesi ve elektrolitler
3 Karbonhidratlar ve enerji metabolizması
4 Lipidler, yağ metabolizması, elzem yağlar ve sağlıkla ilişkileri
5 Proteinler, eksikliği ve gereksinimi, proteince zengin gıdalar.
6 Mineral maddeler ve vitaminler : Beslenme açısından mineral maddelerin ve vitaminlerin önemi, vitamin yetersizlikleri.
7 Besin ögelerinin metabolizması, sindirim ve emilim mekanizmaları
8 Enerji dengesi ve vücut kompozisyonu
9 Kalori ve beslenmenin enerji temeli: Gıdaların enerji değerleri, birey enerji ihtiyacının belirlenmesi.
10 Ara Sınav
11 Fiziksel aktivite, sağlık ve beslenme
12 Obezite, kilo kontrolü ve yeme bozuklukları: İdeal ve Sağlıklı kilo tanımları, vücutta yağ dağılımı ve yağ hücresi gelişimi, obezite nedenleri ve enerji dengesinin bozulması
13 Yeme bozuklukları: İdeal ve Sağlıklı kilo tanımları, vücutta yağ dağılımı ve yağ hücresi gelişimi
14 Çocuk, Yetişkin ve Yaşlılarda beslenme
15 Toplu beslenme ve önemi
16 Gıdalara uygulanan işlemlerin besin öğelerine etkileri