Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

DEMIRCI, Mehmet. Beslenme. Rebel Yayıncılık, 2003. BAYSAL, Ayşe. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi, 2004. BENDER, David A.; CUNNINGHAM, Shauna MC. Introduction to nutrition and metabolism. CRC Press, 2021.

Dersin İçeriği

Gıda, beslenme ve sağlık, besin ögeleri ve beslenmedeki önemleri,sindirim, emilim ve taşınma, metabolizma ve enerji dengesi, tüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, besinlerin hazırlanması, saklanması, işlenmesi, yemek planlama, özel durumlarda beslenme.

Dersin Amacı

Beslenmenin önemi, besin bileşenlerin yapıları, etki mekanizmaları, sindirilmeleri ve eksiklikleri durumunda karşılaşılan belirtiler ve ayrıca beslenmeye bağlı hastalıklar hakkında öğrencilere bilgi kazandırmak amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Beslenme ve sağlık
2 Karbonhidratlar
3 Karbonhidratlar
4 Proteinler
5 Su ve mineraller
6 Lipidler
7 Vitaminler
8 Vitaminler
9 Beslenme çeşitleri
10 Ara Sınav
11 Zayıflık, şişmanlık ve obezite
12 Diyet posası, bitkisel kimyasallar ve işlevsel besinler
13 Gebe ve emzikli kadınlarla çocukların beslenmesi
14 Yaşlı, işçi ve sporcuların beslenmesi