Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıdalardaki mikroorganizmalar, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda indikatör mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar.
Dersin İçeriği
Erkmen, Osman. Gıda Mikrobiyolojisi. Efil Yayınevi Yayınları. 4. Basım. 2014-Ankara Ünlütürk, Adnan ve Turantaş, Fulya. Gıda Mikrobiyolojisi. Ege Üniversitesi Yayınları.
Merck Mikrobiyoloji El Kitabı (Hızlı Erişim) A.K. Halkman, Ö.E. Sağdaş (2010), Ankara
Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. Michael P. Doyle, Larry R. Beuchat, Thomas J. Montville (Eds) ASM Press Washington.
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilerin; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıda ve Mikroorganizma İlişkileri, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar konularını teorik ve uygulamalı olarak öğrenmesi amaçlanmaktadır.