Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıdalardaki mikroorganizmalar, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda indikatör mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar.

Dersin İçeriği

Erkmen, Osman. Gıda Mikrobiyolojisi. Efil Yayınevi Yayınları. 4. Basım. 2014-Ankara Ünlütürk, Adnan ve Turantaş, Fulya. Gıda Mikrobiyolojisi. Ege Üniversitesi Yayınları. Merck Mikrobiyoloji El Kitabı (Hızlı Erişim) A.K. Halkman, Ö.E. Sağdaş (2010), Ankara Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. Michael P. Doyle, Larry R. Beuchat, Thomas J. Montville (Eds) ASM Press Washington.

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilerin; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıda ve Mikroorganizma İlişkileri, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar konularını teorik ve uygulamalı olarak öğrenmesi amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Mikroorganizma Gıda İlişkileri Genel Laboratuvar Kuralları ve Güvenlik Önlemleri
2 Gıdalarda Bulunan Önemli Bakteriler Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler
3 Gıdalarda Bulunan Önemli Mayalar ve Küfler Aseptik Çalışma Kuralları
4 Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen İç Faktörler Sterilizasyon prensipleri ve yöntemleri
5 Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Dış Faktörler Besiyeri hazırlama ve depolama
6 Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları Besiyeri hazırlama ve depolama
7 Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar Örnek alma ve ekim için hazırlama
8 Gıda Güvenliği ve Raf Ömrü İndikatörleri Temel sayım yöntemleri
9 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Enfeksiyonlar Temel sayım yöntemleri
10 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal İntoksikasyonlar Toplam psikrofilik, termofilik ve halofilik bakteri sayımı
11 Toplam psikrofilik, termofilik ve halofilik bakteri sayımı
12 Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmaların Analizi ve İncelenmesi
13 Süt ve Süt ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Süt ve Süt ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmaların Analizi ve İncelenmesi
14 Tahıl ve Tahıl Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Tahıl ve Tahıl Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmaların Analizi ve İncelenmesi
15 Meyve Sebze ve Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Meyve Sebze ve Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmaların Analizi ve İncelenmesi
16 Konserve Gıdalarda ve Yumurta Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Konserve Gıdalarda ve Yumurta Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmaların Analizi ve İncelenmesi