Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıdalardaki mikroorganizmalar, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda indikatör mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar.

Dersin İçeriği

Erkmen, Osman. Gıda Mikrobiyolojisi. Efil Yayınevi Yayınları. 4. Basım. 2014-Ankara Ünlütürk, Adnan ve Turantaş, Fulya. Gıda Mikrobiyolojisi. Ege Üniversitesi Yayınları. Merck Mikrobiyoloji El Kitabı (Hızlı Erişim) A.K. Halkman, Ö.E. Sağdaş (2010), Ankara Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. Michael P. Doyle, Larry R. Beuchat, Thomas J. Montville (Eds) ASM Press Washington.

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilerin; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Gıda Mikrobiyolojisinin Tarihçesi ve Önemi, Gıda ve Mikroorganizma İlişkileri, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar konularını teorik ve uygulamalı olarak öğrenmesi amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynaklarını Incelemek Gıdalardaki Mikroorganizmaları Incelemek
2 Gıdalardaki Mikroorganizmaları Incelemek Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek
3 Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörleri incelemek Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek
4 Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek+ Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek
5 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek Mikrobiyal kontaminasyon kontrolu yapmak Mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını incelemek
6 Mikrobiyal gelişmenin engellenmesini incelemek Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemek
7 Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemek
8 Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
9 Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
10 ARA SINAV
11 Yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
12 Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
13 Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
14 Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Fermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek