Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Mustafa Üçüncü, Süt teknolojisi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, 1992. Mustafa Metin,Süt teknolojisi-Sütün Bileşimi ve İşlenmesi, Ege Üniversitesi,2010.

Dersin İçeriği

Türkiye’de ve dünyada süt ve süt ürünleri üretimi ve ticareti; sütün tanımı, bileşimi (lipidleri, proteinleri, karbonhidratları, mineral maddeleri, enzimleri, vs.) ve süt bileşimini etkileyen faktörler; süt bileşenlerinin fizikokimyası ve teknolojik açıdan önemi, sütün pıhtılaşma mekanizmaları; süt mikrobiyolojisi, süt işletmelerinde sanitasyon ve süt ürünlerinde kullanılan starter kültürler; çiğ sütün toplanması, çiğ süte uygulanan ön işlemler (sütün temizlenmesi, süt yağının ayrılması, homojenizasyon, baktofügasyon, deaerasyon), pastörizasyon, sterilizasyon, yoğurt, peynir çeşitleri, kefir, tereyağı ve ayran üretim teknikleri ve laboratuvarda süte ait kimyasal analizler yapılmaktadır.

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak süt kalitesinin belirlenmesi, süte uygulanan ön işlemleri kontrol etmek, süt ürünleri üretiminde uygulanan prosesler ve kontrolü yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Süt ürünlerinin üretimi ve muhafaza teknikleri hakkında bilgi vererek, öğrencilerin süt endüstrisine yönelik bilgi ve beceri kazanmasını hedefler.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Süt bileşimi, verimi ve özellikleri Laboratuvar tanıtımı ve güvenlik kuralları
2 Süt mikrobiyolojisi ve bozulmalar Süt analizleri (mikrobiyolojik)
3 Süt lipidleri ve Süt proteinleri Platform testleri
4 Süt karbonhidratları, mineral madde ve vitaminleri Süt analizleri (yağ)
5 Süt kalitesi, süt ve süt ürünlerinde yapılan hileler Süt ve ürünlerinde yapılan hileler
6 Çiğ süt hijyeni ve muhafaza teknikleri Süt ve ürünlerinde yapılan hileler
7 Pastörizasyon ve sterilizasyon yöntemleri Süt analizleri (kuru madde)
8 Ara Sınav Ara sınav
9 Süte uygulanan ön işlemler- Süt yağının ayrılması, Süt standardizasyonu Süt analizleri (sterilite kontrolü)
10 Süte uygulanan ön işlemler- Sütün homojenizasyonu ve ısıl işlemler Yoğunluk Tayini: Laktodansimetre
11 Pastörize içme sütü ve Sterilize içme sütü Süt ürünlerinde yağ tayini
12 Yoğurt üretimi Süt ürünlerinde yağ tayini
13 Beyaz peynir ve süzme peynir üretimi Peynirlerde Nem, yağ ve tuz tayini
14 Kaşar peyniri üretimi, Lor peyniri üretimi, Eritme peyniri üretimi Peynirlerde Nem, yağ ve tuz tayini
15 Kremaya uygulanan ön işlemler; Tereyağının üretimi, ambalajlanması ve depolanması Süt ürünlerinde pH ve Asitlik Tayini
16 Ayran ve Kefir üretimi Süt ürünlerinde pH ve Asitlik Tayini