Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Toksikolojinin Temel Prensipleri, Toksikolojide Test Sonuçlarının Değerlendirilmesi ve Risk Değerlendirilmesi, Bitkisel, Hayvansal ve Bitkisel Toksinler ve Etkileri, Mikotoksinlerin Toksik Etkileri, Metal Toksisitesi,Besinlerde toksik etki oluşturabilecek doğal bileşikler, kimyasal kirleticiler ve insan sağlığı üzerine etkileri, Türkiye’de ve Dünya’da besin toksikolojisi ile ilgili yasal düzenlemeler
Dersin İçeriği
Vural N. 2005. Toksikoloji. Ankara: Ankara Üniv. Yayınları. Ayaz, A. Yurttagul, M. (2008). Besinlerdeki Toksik Ögeler I ve II. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara. Besinlerdeki Toksik Öğeler-I, Sağlık Bakanlığı Yayın No:727, 2008.
RC Press, Boca Raton, FL.Shibamoto, T. and L.F. Bjeldanes. 1993. Introduction to Food Toxicology. Academic Press, Hartcourt Brace & Com. San Diego
Marcel Dekker, NY. Moffat, C.M. and K. Whittle. 1999. Environmental Food Contaminants in Food.
Dersin Amacı
Bu dersin amacı besinlerde bulunan doğal toksik bileşikler ve bulaşma faktörleri hakkında bilgi verilmesi, çevresel, kimyasal kaynaklı bulaşmalar, tarım ilaçları kalıntıları, metal kalıntıları, gıdaların depolanması ve işlenmesi esnasında oluşan toksik bileşikleri ayrıntılı olarak ele alınması ve toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri konusunda ve yasal sınırlamalarıyla ilgili bilgi verilmektir.