Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Aran, N., 2010. Gıda Biyoteknolojisi. Nobel Yayın Dağıtım Tic. Ltd. Şti., Ankara. Türker, I. (1975). Asit Fermentasyonları (Sirke, Turşu, Sofralık Zeytin ve Boza Teknolojileri). Ankara University Faculty of Agriculture Publ, (557), 182. McNeil, B., & Harvey, L. (Eds.). (2008). Practical fermentation technology. John Wiley & Sons.

Dersin İçeriği

Ders başlıca sıralanan konuları içerir; fermantasyonda kullanılan mikroorganizmalar ve özellikleri, izolasyonu, geliştirilmesi ve muhafazası, starter kültürler, kültür koleksiyonları, fermentörler, fermantasyon ürünlerinin ekstraksiyonu, fermente gıdalar (süt, et, meyve-sebze, tahıl ürünleri), fermente alkollü içecekler, geleneksel fermente ürünler, fonksiyonel ve probiyotik ürünler, mikrobiyal enzim, organik asit, biyokütle ve gıda katkı maddeleri üretimidir.

Dersin Amacı

Öğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Fermentasyonun tanımı, fermentasyonda kullanılan besin ortamları (substrat) ve özellikleri
2 Fermentasyonda rol alan mikroorganizmalar ve özellikleri
3 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmaların hücre yapıları, çoğalmaları ve gelişme koşulları
4 Kesikli ve sürekli kültür yöntemleri ve mikroorganizma gelişimi
5 Starter kültürler ve kültür koleksiyonları
6 Fermantasyon teknikleri ve fermentörler
7 Laktik asit fermentasyonu
8 Alkol fermantasyonu
9 Asetik asit ve Sitrik asit fermantasyonu
10 Ara sınav
11 Fermantasyon ürünlerinin ekstraksiyonu
12 Turşu üretim teknolojisi
13 Zeytin üretim teknolojisi
14 Sirke üretim teknolojisi
15 Boza üretim teknolojisi
16 Fermente alkollü içecekler