Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Özge Kılıç Tosun *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Aran, N., 2010. Gıda Biyoteknolojisi. Nobel Yayın Dağıtım Tic. Ltd. Şti., Ankara. Türker, I. (1975). Asit Fermentasyonları (Sirke, Turşu, Sofralık Zeytin ve Boza Teknolojileri). Ankara University Faculty of Agriculture Publ, (557), 182. McNeil, B., & Harvey, L. (Eds.). (2008). Practical fermentation technology. John Wiley & Sons.

Dersin İçeriği

Ders başlıca sıralanan konuları içerir; fermantasyonda kullanılan mikroorganizmalar ve özellikleri, izolasyonu, geliştirilmesi ve muhafazası, starter kültürler, kültür koleksiyonları, fermentörler, fermantasyon ürünlerinin ekstraksiyonu, fermente gıdalar (süt, et, meyve-sebze, tahıl ürünleri), fermente alkollü içecekler, geleneksel fermente ürünler, fonksiyonel ve probiyotik ürünler, mikrobiyal enzim, organik asit, biyokütle ve gıda katkı maddeleri üretimidir.

Dersin Amacı

Öğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Fermantasyonun tanımı, tarihçesi ve endüstriyel önemi Laboratuvar güvenliği ve steril çalışma teknikleri
2 Fermantasyon çeşitleri (Laktik asit, alkol, asetik asit vb.) Fermantasyon çeşitleri (Laktik asit, alkol, asetik asit vb.)
3 Fermantasyon çeşitleri (Laktik asit, alkol, asetik asit vb.) Fermantasyon çeşitleri (Laktik asit, alkol, asetik asit vb.)
4 Fermantasyon mikroorganizmaları ve metabolizmaları Mikroorganizma izolasyonu ve saf kültür elde etme
5 Fermantasyon ortamları ve besin kaynakları Besiyeri hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri
6 Fermantasyon ortamları ve besin kaynakları Besiyeri hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri
7 pH, sıcaklık, oksijen ve diğer fermantasyon parametreleri pH ve sıcaklık değişimlerinin fermantasyona etkisinin analizi
8 Ara sınavAlkol fermantasyonu Ara sınav
9 Biyoreaktörler ve fermantasyon sistemleri Küçük ölçekli fermantasyon denemeleri (örneğin kefir veya yoğurt üretimi)
10 Biyoreaktörler ve fermantasyon sistemleri Küçük ölçekli fermantasyon denemeleri (örneğin kefir veya yoğurt üretimi)
11 Fermentasyon ürünleri ve uygulama alanları Laktik asit fermantasyonu ile turşu veya yoğurt üretimi
12 Fermentasyon ürünleri ve uygulama alanları Laktik asit fermantasyonu ile turşu veya yoğurt üretimi
13 Endüstriyel alkol fermantasyonu ve uygulamaları Alkol fermantasyonu (maya ile etanol üretimi)
14 Endüstriyel alkol fermantasyonu ve uygulamaları Alkol fermantasyonu (maya ile etanol üretimi)
15 Boza ve sirke üretim teknolojisi Fermente ürünlerin duyusal analizi ve değerlendirmesi
16 Zeytin ve turşu üretim teknolojisi Fermente ürünlerin duyusal analizi ve değerlendirmesi