Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Serdar Kılıç *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Başoglu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri. Nobel yayınevi, Ankara.

Dersin İçeriği

Yağlı Tohumlara Uygulanan Ön İşlemler, Yağ Ekstraksiyonu, Müsilaj-Asitlik Giderme, Asitlik Giderme (Nötralizasyon) - Ağartma, Koku Giderme (Deoderizasyon), Vinterizasyon, Margarin Üretiminde Kullanılan Hammaddeler, Emülsiyonlaştırma, Soğutma ve İşleme Dinlendirme ve Paketleme, Zeytin Ön İşlemleri - Faz Ayırma, Tortu ve Karasuyun Ayrılması, Yağın filtrasyonu.

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Yağlı Tohumlardan Yağ Üretimi, Rafinasyon, Margarin ve Zeytinyağı Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yağ Kimyası Titrasyon Asitliği Tayini 1- Yağ Kimyası.pdf
2 Bitkisel Yağlar Kırılma indisi Tayini 2- Bitkisel Yağlar.pdf
3 Zeytinyağı Serbest Asitlik Tayini 3- Zeytinyağı.pdf
4 Margarin İyot Sayısı 4- Margarin.pdf
5 Margarin Üretimi Sabunlaşma Sayısı 5- Margarin Üretimi.pdf
6 Yemeklik Yağların Bozulması Erime Noktası Tayini 6- Yemeklik Yağların Bozulması.pdf
7 Yağlı Tohumların Depolanması Peroksit Tayini 7- Yağlı Tohumların Depolanması.pdf
8 Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması Sabunlaşmayan Madde Miktarı 8- Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması.pdf
10 Zamk Alma Kolesterol Tayini 10- Zamk Alma.pdf
11 Asitlik Giderme Yağ Asidi Kompozisyonu 11- Asitlik Giderme.pdf
12 Renk Açma Özgül Ağırlık Tayini 12- Renk Açma.pdf
13 Deodorizasyon Reichert Meissl Sayısı 13- Deodorizasyon.pdf
14 Vinterizasyon Polenske Sayısı 14- Vinterizasyon.pdf
15 Genel Tekrar ve Sınava Hazırlık 15- Genel Tekrar ve Sınava Hazırlık.pdf