Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Öğr. Gör. Dr. Yücel Yaşar Büyüklü *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bu ders sadece dersten sorumlu öğretim elemanı tarafından icra edilir.

Dersin İçeriği

Teorik olarak sınıf ortamında CNC tezgahlarını oluşturan gövde unsurları, kontrol paneli, kontrol üzerindeki butonların ne işe yaradığı ve nasıl kullanıldığı detaylı olarak anlatılır. G kodu ile kodlama teknikleri öğretilir. Ve simülasyon programı üzerinde teorik öğrenilen tüm hususlar pratik olarak tecrübe edilir.

Dersin Amacı

Öğrencilerin temel seviyede CNC kontrollü torna ve freze gibi tezgahların kontrol panelini tanıyarak bu tezgahların kontrolünü sağlayabilmeleri ve talaşlı imalat için G kodu ile kodlama tekniklerini kullanarak uygun programlamaları yapabilmeleri hedeflenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Alışılmış ve modern imalat yöntemlerinin esaslarını tanıtmak. İmalat için en uygun metodun seçimini yapabilecek teknik bilgiyi öğrencilere aktarabilmek. Talaşlı imalat ve talaşsız imalat yöntemleri ile ilgili temel kavramları kavrar ve en uygun imalat yönteminin seçilmesini sağlar.
2 CNC tezgâh tipleri, yapı bileşenleri, CNC torna ve freze tezgâhları için kullanılan güncel kontrol panelleri ve fonksiyonları, hareket iletim ve kızak mekanizmaları ve takım magazinlerinin incelenmesi.
3 CNC torna tezgahlarının genel yapısını, önemli kısımlarını kavrar. Tornacılıkla ilgili temel kavramları (torna kalemi gereçleri, kesme geometrisi, talaş teşekkülü, ısınma, aşınma vb.) kavrar. Tornacılıkla ilgili talaş kaldırma (kesme hızı, devir sayısı, kesme oranı, makine üretim zamanı vb.) hesapları yapar. CNC torna tezgahlarında bütün markalarda kullanılan ortak fonksiyonları (delik delme, rayba çekme, klavuz çekme, alt programlama vb. gibi) açıklar.
4 orna tezgahlarında kullanılan kesici takım malzemeleri ve özellikleri. İş parçası malzemesine ve işlenecek geometriye uygun kesici takım malzemesi ve geometrik form seçimi. İdeal kesme parametrelerinin (kesme hızı, devir sayısı, ilerleme hızı, kesme derinliği) belirlenme yöntemleri. Talaşlı imalatta kullanılan terimler. Sabit kesme hızı ve önemi. İş parçalarını tezgâha bağlamada ve makinada çalışırken alınması gereken emniyet tedbirleri. Kesme ortamının soğutulması ve önemi.
5 Genel olarak ve CNC torna tezgahlarının koordinat sistemlerini ve (ISO) kodlama (G;M) sistemlerini kavrar. CNC Torna Tezgahlarında Programlama Öncesi Hazırlıklar ve Bütün CNC Torna Tezgahlarının Ortak Olan Kodlarla Genel Programlanması. CNC torna tezgahlarının programlanmasında başlangıç ana üretim, bitiş bölümlerini oluşturur.
6 CNC Takım Tezgahlarının Kodlama Sistemleri. Temel ve yardımcı çalışma eksenleri (X, Z, C); referans noktaları (makine ve iş referans noktaları); koordinat belirtme yöntemleri ve örnek uygulamalar gerçekleştirilir. CNC Torna tezgahında silindirik, alın, konik, kanal, vida, kavis tornalama; delme, raybalama, klavuz çekme vb. CYCLE (çevrim) kodlarının genel fonksiyonlarını kavrar ve CNC Torna tezgahında program yapar.
7 CNC Takım Tezgahlarının Kodlama Sistemleri. Temel ve yardımcı çalışma eksenleri (X, Z, C); referans noktaları (makine ve iş referans noktaları); koordinat belirtme yöntemleri ve örnek uygulamalar gerçekleştirilir. CNC Torna tezgahında silindirik, alın, konik, kanal, vida, kavis tornalama; delme, raybalama, klavuz çekme vb. CYCLE (çevrim) kodlarının genel fonksiyonlarını kavrar ve CNC Torna tezgahında program yapar.
8 Arasınav
9 CNC freze tezgâhlarının genel yapısını, önemli kısımlarını kavrar. Frezecilikle ilgili temel kavramları (freze çakısı gereçleri, boyutları, seçimi, talaş teşekkülü, ısınma, aşınma) olaylarını açıklar. Frezecilikle ilgili talaş kaldırma hesaplarını yapar.
10 CNC Freze tezgâhları çalışma eksenleri ve referans noktaları. CNC freze tezgâhları için programlamada kullanılan ISO standart kodlar. CNC Freze Tezgâhlarında Ortak Olan Kodlarla Genel Programlanması. CNC freze tezgâhlarında programlama öncesi hazırlıkları yapar. CNC freze tezgâhlarının programlanmasında başlangıç, ana üretim, bitiş bölümlerini oluşturur ve gereken kodları seçerek kullanır.
11 CNC freze tezgahlarında bütün markalarda kullanılan ortak fonksiyonları (delik delme, rayba çekme, kılavuz çekme, cep frezeleme, alt programlar vb. gibi) açıklar.
12 Kanal açma ve delik delme gibi basit operasyonlar için takım yolu belirleme ve işleme kodlarının yazılması. Kesme ortamının soğutulması ve önemi.
13 Parmak freze ve takma uçlu tarama freze takımları ile işleme operasyonuna uygun, kesmeye giriş takım yolları ve programlama teknikleri. Aynı ve zıt yönlü frezeleme kullanım yerleri ve önemi. Çevresel (profil) frezelemede, işleme hattı için kesicinin kesme mantığına uygun hat takip yönünün belirlenmesi ve programlama teknikleri.
14 Delik delme, kılavuzla vida çekme, delik genişletme, raybalama vb. operasyonlar için kullanılan çevrimler ve parametreleri. Kademeli kesme işleme pasoları için NC kodların yazılması.
15 CNC Freze tezgâhının programlanmasını yapar. CAD/CAM programlamanın genel özelliklerini açıklar. NC kodlarla takım seçimi. Fener mili dönme yönü ve hız komutları. Yüzey frezelemede kullanılan kesici takımlar ve amaca uygun yüzey frezeleme takım yollarının dizaynı. Dizayn edilen takım yolları için NC kod yazımı. Cep frezeleme için NC kodların yazılması. Kesici takım çap telafisi ve önemi. Alt pogram yazma mantığı ve örnek uygulamalar.