Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Alper KESTEN Prof. Dr. Necati Tomal Prof. Dr. Serpil SÜRMELİ Doç. Dr. Merve Görkem Zeren Akbulut Doç. Dr. Murat Bayram Yılar Prof. Dr. Nevin Özdemir Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Aydın Dr. Öğr. Üyesi Pelin İskender Kılıç Dr. Öğr. Üyesi Yakup YILMAZ *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1 Aktepe, V. ve Yalçınkaya, E. (Ed.). (2014). Kuram ve Uygulamada Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması. Ankara: Pegem Akademi. 2 Demircioğlu, İ. H. (Ed.). (2015). Aday Öğretmenler İçin okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması. 3 Efe, R. (Ed.). (2016). Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması. Ankara: Anı Yayıncılık.

Dersin İçeriği

Uygulama öğrencileri bu derste, sosyal bilgiler öğretmenliği alanında gerçekleştirilen eğitim-öğretim etkinlikleri ile ilgili gözlem yapmakta, katıldığı derslerde işlenecek konulara ilişkin planları incelemekte, ders planında yer alan öğretme-öğrenme etkinliklerine kısmen veya tamamen katılmakta, öğrencilerin istenmeyen davranışlarını ve bunların nasıl yönetilebileceğini araştırarak bir sınıf yönetimi planı hazırlamakta, okulun yapı ve işleyişini incelemekte, ders dışında, MEB çalışma takvimi, uygulama okulunun yapısı ve özellikleri, okullarda uyulması gereken kurallar, resmi yazışmalar, e-okul sistemi ve MEBBİS, okul-aile işbirliği çalışmaları ve hasta sevk ve izin işlemleri gibi bazı etkinliklerde görev alarak eğitsel faaliyetlere ve rehberlik çalışmalarına destek olmakta, okul yönetimi tarafından istenen görevleri yerine getirmekte ve uygulama okulunda geçirdiği gün içindeki yaşantılarını rapor ederek uygulama öğretmenine imzalatıp uygulama öğretim elemanına sunmaktadır.

Dersin Amacı

Öğretmenlik Uygulaması-I dersi, bir yarıyıl süresince her hafta iki saati fakültede seminer, altı saati ise uygulama okullarında gerçekleştirilen ve AKTS olarak kredisi 10 olan bir derstir. Bu ders okullarda yapılan uygulama çalışmalarının ilk basamağını oluşturan, uygulama öğrencilerinin, uygulama öğretmeni rehberliğinde uygulama yapacağı okulu, öğrencileri, programı ve öğretmenlik mesleğini tanımasını sağlamak amacıyla sunulan gözlem ve görüşlere dayalı bir derstir. Bu derste, uygulama öğrencilerinin sosyal bilgiler öğretmenliği alanında elde etmiş oldukları genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik mesleği ile ilgili bilgi, tutum, davranış ve deneyimlerini okul-sınıf ortamında uygulamalarına fırsat tanımak, öğretmenlik uygulaması-II dersi için hazırlık yapmalarının yanında öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği yeterlikleri kazanmalarına imkan hazırlamak hedeflenmektedir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
2 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
3 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
4 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
5 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
6 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
7 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
8 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
9 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
10 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
11 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
12 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
13 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
14 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.
15 Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Uygulaması I ve II dersleri kapsamındaki 4. sınıf öğrencileri, uygulama öğrencisi olarak seçilmiş okullara uygulama yapmaya gitmektedir. Uygulama okulları; program sorumlusu, uygulama akademisyenleri ve programın uygulama koordinatörü ile birlikte belirlenmektedir.