Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Sebahat Sullıvan Prof. Dr. Miray Sökmen Arş. Gör. Furkan Harun Baş *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Ecevit, O. Tuncer, C. and Hatat, G. 1996. Bitki Koruma (Plant Protection). O.M:Ü. Ziraat Fakultesi ders Notu No: 20, Samsun. S. 198 2. Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology. Academic Press. Califronia. 922 p. 3. Kansu, İ.,A.,1994. Genel Entomoloji. Kıvanç Basımevi, 7. Baskı, Ankara 4. Öncüer, C., 2004. Tarımsal Zararlılarla Savaş Yöntemleri ve İlaçları. Adnan Menderes Üniversitesi Yayınları, No: 19, 5. Baskı, Aydın.

Dersin İçeriği

Hastalık nedenleri, bitki patojenlerinin genel özellikleri, simptomlar, patojenlerin yayılması ve taşınması, epidemiyoloji, temel kontrol metotları, böcek morfolojisi, böcek sistemlerinin fonksiyonu ve yapısı, böceklerin büyümesi ve gelişmesi,böcek ekolojisi ve kontrol metotları, sınıflandırma, bitki zararlısı akar ve nematodların genel özellikleri, hastalık ve zararlılar ile zararlılar ile mücadele yöntemleri.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilerin, bitkisel ürünlerde zarar oluşturan zararlıları genel olarak phylum ya da takım düzeyinde tanıyabilmelerini, biyolojileri, zarar şekilleri ve savaş yöntemlerini kavrayabilmelerini sağlamaktır. Bitkilerde hastalıklara yol açan fungal, bakteriyel ve viral etmenlerin morfolojik yapıları, belirti tipleri, yayılış şekilleri, yabancı otların genel özellikleri, yarar ve zararları hakkında temel bilgiler vermek, bu etmenlerin mücadele yöntemlerini öğretmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bitki Koruma bölümünde farklı Anabilimve bilim dallarının ve çalışma konularının tanıtımı. Bitki hastalıklarında karşılaşılan simptom tipleri.
2 Abiyotik hastalıklar I (çevre faktörleri-hastalık ilişkileri, olumsuz iklim faktörleri ve etkileri)
3 Abiyotik hastalıklar II (Olumsuz toprak koşulları ve bitkilere etkileri)
4 Biyotik Hastalıklar I (Fungusların genel özellikleri, bitki patojeni funguslar, yayılma ve bulaşma yolları Önemli bazı fungal hastalıklar ve mücadeleleri) bitki patojeni funguslara örnekler hastalıklar
5 Biyotik Hastalıklar II (Virüslerin genel özellikleri, virüsler tarafından oluşturulan bazı önemli hastalıklar, simptomları, bulaşma yolları ve kontrolü)
6 Biyotik Hastalıklar II (Bakterilerin genel özellikleri, bitki patojeni bakteriler, yayılma ve bulaşma yolları, bazı önemli bakteriyel hastalıklar ve mücadeleleri)
7 Yabancı otlar, parazit bitkiler ve genel mücadele prensipleri.
8 Hastalık etmenleri ile mücadele yolları (Hijyen ve Terapi):
9 Ara Sınav
10 Bitki Zararlısı Böcekler, Morfolojileri
11 Böceklerde Anatomi ve Fizyoloji
12 Böceklerde Üreme ve Gelişme
13 Önemli Böcek Takımları Önemli Böcek Takımları
14 Bitki Zararlısı Akarlar ve Nematodlar
15 Bitki Zararlıları ile Mücadele