Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Aysun Pekşen *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Günay, A., 1982. Genel Sebze Yetiştiriciliği, Cilt I, A.Ü. Ziraat Fakültesi, Ankara. Abak, K., E. Düzyaman, V. Şeniz, H. Gülen, A. Pekşen, H.Ç. Kaymak, 2010. Sebze üretimini geliştirme yöntem ve hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi (11-15 Ocak 2010), 477-492, Ankara.

Dersin İçeriği

Tarihçesi, ekonomik önemi, insan beslenmesindeki yeri, sınıflandırılması, ekolojik faktörler, sebze bahçesinin kurulması, toprak işleme, gübreleme, sulama, ekim nöbeti, sebzelerde çoğaltma yöntemleri

Dersin Amacı

Sebze yetiştiriciliği hakkında temel bilgileri edindirerek, karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarını öğretmek

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sebze ve sebzeciliğin tanımı, sebzelerin sınıflandırılması Sebze üretim alanlarının tanıtımı
2 Sebzelerin insan sağlığı ve beslenmesi açısından önemi, sebzelerin farklı değerlendirilme şekilleri Sebze üretiminde kullanılan üretim materyallerinin tanıtımı
3 Sebze yetiştiriciliğinin tarihçesi, dünyada ve Türkiye'de sebzeciliğin durumu ve önemi Sebzelerin taksonomik sınıflandırılması ve sebze tohumlarının öğrencilere gösterilmesi
4 Türkiye'de sebze yetiştirme bölgeleri Tohum çimlendirme denemeleri
5 Sebze işletme şekilleri Fide üretimi için tohum ekimi
6 Sebze üretimini etkileyen ekonomik ve ekolojik faktörler Sebze üretiminde kültürel uygulamalar
7 Sebze bahçesinin kurulması ve planlanması. Toprak ve yetiştirme yerlerinin hazırlığı Sebze yetiştiriciliğinde mekanizasyon
8 Toprak yorgunluğu ve ekim nöbeti Sebze üretimi ile ilgili video gösterimi
9 Ara sınav
10 Sebze yetiştiriciliğinde sulama ve gübreleme Fide üretimi
11 Sebze yetiştiriciliğinde yabancı ot, hastalık ve zararlılarla mücadele
12 Sebze yetiştiriciliğinde generatif çoğaltma metotları ve fide yetiştiriciliği
13 Sebze yetiştiriciliğinde generatif çoğaltma metotları ve fide yetiştiriciliği
14 Sebze yetiştiriciliğinde vejetatif çoğaltma metotları
15 Sebze yetiştiriciliğinde vejetatif çoğaltma metotları
16 Sebzelerde hasat, depolama ve muhafaza Bahçede sebze üretimi