Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Neriman Beyhan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Beyhan, N. 2023, Yeni bilimsel makale ve çalışmalardan derlenen bilgileri içeren, her yıl güncellenen, yayımlanmayan ders notları ve sunumlar.

Dersin İçeriği

Organik tarımın genel kavramları, ilkeleri, amacı ve tanımı. Organik olarak yetiştirilen bahçe bitkilerinin besinsel içerikleri. Dünya’da ve ülkemizde organik tarımın gelişim süreci, organik bahçe tarımına başlamak için gereken tüm aşamalar ile organik tarım kontrol ve sertifikasyon sistemi. Organik meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirme teknikleri, toprak işleme ve bitki besleme, ürün rotasyonu. Hastalık ve zararlı kontrolü, hasat zamanı ve hasat teknikleri, hasat sonrası işlemler ve pazarlama.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, bahçe bitkilerinde organik tarımın tanıtımı, organik tarımsal ürünlerin önemi, organik tarıma başlamak için gereken tüm aşamalar ile organik meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirme teknikleri, hasat, hasat sonrası ve pazarlama teknikleri konularına ilişkin temel kazanımların sağlanmasıdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş ve organik tarımın tarihçesi. Bahçe bitkilerinde organik tarımın genel kavramları.
2 Organik tarımın ilkeleri ve amaçları. Organik olarak yetiştirilen tarımsal ürünlerin önemi.
3 Organik tarımın gelişim süreci, organik tarım kanunu ve yönetmeliği.
4 Organik tarım sertifikasyon sistemi.
5 Organik meyve ve bağ yetiştirme teknikleri.
6 Organik sebze ve süs bitkileri yetiştirme teknikleri.
7 Yer seçimi, toprak hazırlığı, ürün rotasyonu.
8 Ara sınav
9 Malçlama ve organik malç olarak kullanılabilecek materyaller.
10 Organik kökenli gübreler. Tarımsal atıkların organik gübre olarak kullanılması.
11 Kompost yapılabilecek materyaller, kompost hazırlama ve kullanımı.
12 Organik yollarla bitki koruma. Organik kökenli ilaçlar, işletme şartlarında hazırlanabilecek doğal karışımlar ve uygulama yöntemleri.
13 Organik ürünlerin hasadı, hasat sonrası özel uygulamalar ve pazarlama.
14 Organik olarak yetiştirilen bahçe bitkilerinin besin değerleri.