Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Muharrem Özcan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.Dalkılıç, Z., 1994. Turunçgiller. Adnan Menderes Üniversitesi. Yayın No: 22. 2005. 2.Davies, F. S., Albrigo, L. G., 1994. Citrus. CAB International. 3.Tuzcu, Ö., 1990. Türkiye’ de Yetiştirilen Başlıca Turunçgil Çeşitleri. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yayınları, 71s. 4.Anonim., 1990. Turunçgil Dünyası. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yayınları, 120s. 5.Anonim., 2004. Home Citrus Growers. http://www.saalfelds.freeserve.co.uk 6.Kacar, B. , 1987. Çayın Biyokimyası ve İşleme Teknolojisi.Çay – Kur Yayın No: 6. Ankara. 329s. 7.Terzi, N., 2003. Çay Sektörü Analizi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yayınları Yayın No: 50. 79s. 8.Turunçgil ve Çay Yetiştiriciliği Ders Notları (Çeşitli kaynaklar kullanılarak hazırlanan ders notları ve ppt sunuları).

Dersin İçeriği

Turunçgil ve Çay yetiştiriciliğinin detaylı olarak incelenmesi

Dersin Amacı

Türkiye için önemli bir yere sahip Turunçgil ve Çay bitkilerin tanıtılması, Dünya ve Türkiye’deki üretim kapasiteleri, bu türlerin yetiştirilmesinde kullanılan teknikler, hasat, muhafaza, ve taşınmalarına ilişkin bilimsel ilkeler öğretilecektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Turunçgillerin tanımlanması, dünya ve Türkiye üretimleri ve ticareti.
2 Sistematikteki yeri ve özellikler. Turunçgil tür ve çeşitleri
3 Turunçgil türlerinin morfolojisi, biyolojisi, fizyolojisi. Turunçgillerde nuseller embriyoni.
4 Turunçgillerin ekolojik istekleri
5 Turunçgillerde anaçlar, çoğaltım metodları ve sertifikalı fidan üretimi.
6 Turunçgillerde bahçe tesisi
7 Turunçgillerde kültürel uygulamalar. Turunçgillerde muhafaza ve değerlendirme.
8 Çayın tarihçesi, dünya ve Türkiye üretimleri ve ticareti
9 Çayın sistematiği. Çayın morfolojik, biyolojik ve fizyolojik özellikleri
10 Ara sınav
11 Çay yaprağının kimyasal ve biyokimyasal yapısı. Çayın ekolojik istekleri.
12 Çay yetiştiriciliğinde kültürel uygulamalarÇayda çoğaltma teknikleri ve bahçe tesisi.
13 Çay yetiştiriciliğinde kültürel uygulamalar
14 Çayda hasat ve hasat sonrası uygulamalar (işleme tekniği)
15 Çayda hasat ve hasat sonrası uygulamalar (işleme tekniği)