Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Muharrem Özcan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Karaçalı, İ., 2009, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi<br />Ziraat Fakültesi, No: 494. İzmir.<br />2. Cemeroğlu, B., Yemenci, A. ve Özkan, M., 2001. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. 1<br />Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları<br />No:24.Ankara.<br />3. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması (Editörler: R. Türk, N. Tuna Güneş, M. Erkan, M. A. Koyuncu) Somtad Yayınları Ders Kitabı No: 1, Antalya. 541s.<br />3. Ders Notu ve zenginleştirilmiş ppt sunusu<br /><br />

Dersin İçeriği

Bahçe ürünlerinde, çiçeklenmeden hasada kadar olan gelişme dönemi içerisinde hücresel olayların ve meyve gelişiminin kavranması. Hasattan tüketim aşamasına kadar geçen sürede bahçe ürünlerinin karşılaştığı ortamları ve bu aşamada depo koşulları başta olmak üzere taşıma ve lojistik aşamalarında soğuk teknolojisinin ve hasat sonrası kayıpların incelenmesi. Standardizasyon, kalite ve pazara ürün hazırlanması konularının incelenmesi.

Dersin Amacı

Bahçe ürünlerinde, hasat ve hasat sonrası kayıplarının nedenlerinin kavranması ve ürün -<br />kalite kayıplarını azaltma tekniklerinin öğretilmesi.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bahçe ürünlerinde, hasat ve hasat sonrası kayıplarının nedenlerinin açıklanması.
2 Çiçeklenme, meyve tutumu ve meyve gelişinin incelenmesi.
3 Hücresel gelişmeler, hücre beslenmesi, meyve oluşumu ve gelişiminde bitkisel hormonların rolü, meyve tutum ve gelişmesini etkileyen faktörler.
4 Bahçe ürünlerinde solunum fizyolojisi, solunum ısısı ve solunum oranı.
5 Bahçe ürünlerinde solunum hızındaki değişim üzerine etkili olan faktörler.
6 Bahçe ürünlerinde hasat ve hasat kriterleri, erken ve geç hasadın sakıncaları ile uygun bir hasadın yapılışı.
7 Ambalajlama ve paketleme evi işlemleri.
8 Bahçe ürünlerinde standardizasyon.
9 Bahçe ürünlerine hasat sonrası dayanımı arttırmak için yapılan özel uygulamalar,olgunlaştırma ve saratma uygulamaları.
10 Ara sınav
11 Bahçe ürünlerinin muhafazasında önemli olan depo faktörleri ve muhafaza sistemleri. Depo tipleri ve çalışma sistemleri.
12 Depo tipleri ve çalışma sistemleri. Ön soğutma ve yarı soğuma süresi.
13 Hasattan sonra meydana gelen bozulmaların nedenleri ve çözüm önerileri.
14 Pazara ulaştırma, soğukta taşıma, taşıma koşulları ve taşıma sistemleri. Pazara sunma ve pazarlama teknikleri.
15 Pazara ulaştırma, soğukta taşıma, taşıma koşulları ve taşıma sistemleri. Pazara sunma ve pazarlama teknikleri
16 Pazara ulaştırma, soğukta taşıma, taşıma koşulları ve taşıma sistemleri. Pazara sunma ve pazarlama teknikleri