Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Neriman Beyhan Prof. Dr. Ümit Serdar *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Beyhan, N. 2023, Yeni bilimsel makale ve çalışmalardan derlenen bilgileri içeren, her yıl güncellenen, yayımlanmayan "Sert Kabuklu Meyveler" ders notları ve sunumlar. Serdar, Ü. 2023, Yeni bilimsel makale ve çalışmalardan derlenen bilgileri içeren, her yıl güncellenen, yayımlanmayan "Sert Kabuklu Meyveler" ders notları ve sunumlar.

Dersin İçeriği

Bu dersin içeriği, Türkiye’de önemli olan sert kabuklu meyve türlerinin (fındık, ceviz, kestane, antepfıstığı ve badem) kültür tarihi, bitki sistematiğindeki yeri, botanik sınıflandırma, meyve özellikleri, önemli çeşitler, ekonomik önemleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojileri, ekolojik istekleri, fidan üretimi, kullanılan anaçlar, bahçe kurma teknikleri, yıllık bakım işleri, derim ve derim sonrası uygulamalar, muhafaza, hastalık ve zararlılarını kapsar.

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, Türkiye’de önemli olan sert kabuklu meyve türlerinin (fındık, ceviz, kestane, antepfıstığı ve badem) orijini ve kültür tarihi, ekonomik önemleri, pomolojik özellikleri, döllenme biyolojileri, fizyolojileri, ekolojik istekleri, çoğaltılması ve fidan üretimi, bahçe yönetim teknikleri, derim ve derim sonrası uygulamaların ve zararlılarının öğretilmesidir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Fındık kültürünün tarihçesi, anavatanı ve fındık türlerinin yayılışı, sistematiği,dünyada ve ülkemizde ekonomik önemi, morfolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri.
2 Türk fındık çeşitleri ve çeşit grupları, kabuklu ve iç fındık standartları, fındığın besin değeri ve yağ asitleri bileşimi, döllenme biyolojisi, karanfil ve çotanak dökümleri.
3 Fındığın dikim ve terbiye sistemleri, yıllık bakım işleri, dip sürgünü temizliği, harman ve zuruf ayırma, mekanik hasat prensipleri, kurutma, muhafaza, hastalık ve zararlıları.
4 Badem kültürünün tarihi, anavatanı, sistematiği, dünyada ve ülkemizde ekonomik önemi, morfolojik ve biyolojik özellikleri, geç çiçeklenen badem çeşitleri ve önemi.
5 Bademin ekolojik istekleri, pomolojik sınıflandırma, badem çeşitleri, besin değeri ve değerlendirme şekilleri, bademin çağla badem tüketim şekli, döllenme biyolojisi, bahçe tesisi ve bakım işleri, fidan üretimi, anaç olarak kullanılan Prunus türleri ve melezleri, derim ve sonrası işlemler, hastalık ve zararlıları.
6 Antepfıstığı kültürünün tarihi, anavatanı, sistematiği ve farklı pistacia türleri, dünyada ve ülkemizde ekonomisi, morfolojik ve biyolojik özellikleri, çiçek ve meyve dökümü.
7 Antepfıstığının ekolojik istekleri, pomolojik sınıflandırma, yerli ve yabancı çeşitler, besin değeri, döllenme biyolojisi ve periyodisite, anaçlar, bahçe kurma teknikleri, bakım işleri, derim ve sonraki işlemler, hastalık ve zararlıları.
8 ARA SINAV
9 Cevizin tarihçesi, anavatanı, sistematiği, dünyada ve ülkemizde ekonomik önemi, morfolojik ve biyolojik özellikleri, ceviz ıslahı, seleksiyon çalışmaları ve önemli ıslah kriterleri.
10 Cevizin ekolojik istekleri, önemli çeşitler, döllenme biyolojisi, besin değeri, ceviz fidanı yetiştirme teknikleri ve anaç olarak kullanılan türler.
11 Ceviz bahçesi tesisi, yıllık bakım işleri, hasat, kavlatma, kurutma, muhafaza ve pazarlama, ceviz hastalık ve zararlıları.
12 Kestanenin iklim ve toprak istekleri, yerli ve yabancı tip ve çeşitler, dünyada kestane kanseri ve mürekkep hastalığına dayanıklı çeşit ıslah çalışmaları. Kestanenin sistematikteki yeri, anavatanı ve yayılışı, ekonomik önemi, besin değeri ve değerlendirilme şekilleri, bitkisel özellikleri, çiçek ve döllenme biyolojisi.
13 Kestane çoğaltım ve aşılama yöntemleri, bahçelerin kurulması ve yıllık bakımı, budama ve terbiye şekilleri, derim ve meyvenin muhafazası, hastalık ve zararlıları.
14 genel tekrar