Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ahmet Balkaya *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tohumun tanımı ve kaliteli bir tohumda aranılan özellikler. Sebze tohumculuğunda kullanılan teknik terimler ve bunların açıklanmaları. Türkiyede sebze tohumculuğunun mevcut durumu ve sorunları, ticari sebze tohumluklarının üretim aşamaları. Sebze tohumluklarında tohumluk kademeleri ve tohumluk değerleri. Sebze tohumu üretimine etki eden ekolojik faktörler (ışık, sıcaklık, yağış, rüzgar vb.). Sebze tohumluğu üretim planlamasında dikkat edilecek faktörler. Tohumluk sebzelerde hasat kriterleri, tohum ayırma yöntemleri, tohum kurutma teknikleri, tohumların temizlenmesi. Sebze tohumluklarının muhafazası ve ilaçlanması. Tohum canlılık testleri. Tohum güç testleri. Sebzelerde fide üretimi. Çelikle çoğaltma. Aşıyla çoğaltma. Daldırmayla çoğaltma.

Dersin İçeriği

Balkaya, A., 2012. Sebze Tohumculuğu ders notları. OMÜ Ziraat Fakültesi. Yayınlanmamış. Tohum Bilimi ve Teknolojisi. Ege Üniv. Tohum teknolojisi araştırma ve Uygulama Merkezi.

Dersin Amacı

Sebzelerde tohum üretim aşamaları ve tohum kalite analizleri ile diğer vejetatif çoğaltma yöntemler hakkında kazanımların sağlanmasıdır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tohumun tanımı ve kaliteli bir tohumda aranılan özellikler. Tohum ambalaj materyallerinde bulunması gereken teknik bilgiler. Sebze tohumculuğunda kullanılan teknik terimler ve bunların açıklanmaları. Tohum muhafaza odasında tohumların tanıtımı
2 Türkiyede sebze tohumculuğunun mevcut durumu ve sorunları, ticari sebze tohumluklarının üretim aşamaları. Tohum muhafaza odasında tohumların tanıtımı
3 Tozlanma, döllenme ve tohum oluşumu ile gelişmesi. Sebzelerde yabancı döllenme ve yabancı döllenmeye karşı alınacak tedbirler Sebzelerde çiçek yapısının incelenmesi
4 Sebze tohumu üretimine etki eden ekolojik faktörler (ışık, sıcaklık, yağış, rüzgar vb.). Alliaceae familyasına ait tohum özelliklerinin incelenmesi
5 Sebze tohumluğu üretim planlamasında dikkat edilecek faktörler (ekim nöbeti, tarla ve parsel şekli, kenar ve set bitkileri, tip dışı bitkileri ayırma yöntemleri, ekim ve dikim işleri, sebze tohumluklarının toprak, sulama, ve gübreleme istekleri). Brassicaceae familyasına ait tohum özelliklerinin incelenmesi
6 Sebze tohumluğu üretim planlamasında dikkat edilecek faktörler (ekim nöbeti, tarla ve parsel şekli, kenar ve set bitkileri, tip dışı bitkileri ayırma yöntemleri, ekim ve dikim işleri, sebze tohumluklarının toprak, sulama, ve gübreleme istekleri). Solanaceae familyasına ait tohum özelliklerinin incelenmesi
7 Tohumluk sebzelerde hasat kriterleri, tohum ayırma yöntemleri Cucurbitaceae familyasına ait tohum özelliklerinin incelenmesi
8 Tohum kurutma teknikleri, tohumların temizlenmesi. Liliaceae familyasına ait tohum özelliklerinin incelenmesi
9 Sebze tohumluklarının muhafazası ve ilaçlanması Tohumlarda su alım hızı testi
10 Ara Sınav
11 Sebzelerde fide üretimi Çimlenme ve çıkış testi
12 Sebzelerde fide üretimi Tetrazolium testi
13 Aşılı fide üretimi Domateste aşılama
14 Sebzelerde çelikle çoğaltma Karpuzda aşılama
15 Final Sınavı