Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Bülent Köse Prof. Dr. Hüseyin Çelik *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.Bağcılık (Ampeloloji), Salih Çeik, Avcı Ofset, İstanbul, 2007. 2.Genel Bağcılık, Hasan Çelik, Y.Sabit Ağaoğlu, Yılmaz Fidan, Birhan Marasalı, Gökhan Söylemezoğlu, Sun Fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi:1, 1998. 3.Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Biyolojisi), Y.S. Ağaoğlu, Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:1, Ankara, 1999. 4.Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık (Asma Fizyolojisi-I), Y.S. Ağaoğlu, Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:5, Ankara, 2002.

Dersin İçeriği

Asma tür ve çeşitlerinin taksonomik olarak sınıflandırılması, asma gen kaynakları, asmada vegetatif ve generatif büyüme ve gelişme fizyolojisi, asma biyolojisi, asma ıslahı, üzümde olgunlaşma ve muhafaza, asmada fizyolojik bozukluklar, asmada büyümeyi düzenleyicilerin kullanılması konularında genel bilgiler içerir.

Dersin Amacı

Asmanın tür ve çeşit bazında sınıflandırılması, asma tür ve üzüm çeşitlerinin tanıtılması, bağcılık kültürü için asma tür ve üzüm çeşitlerin biyolojisi ile üzüm çeşitlerinin ıslahı, olgunlaşma ve hasat sonrası fizyolojisi konularında genel bilgilerin teorik, uygulama ve laboratuvar koşularında aktarılması

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Özel Bağcılık Dersine giriş, ders içeriği, kaynaklar ve bazı terimler ile terminolojik yaklaşımlar Asmayı tanıyalım
2 Eski ve yeni bağcılık, asmanın vegetatif ve generatif organlarına genel bakış, asma türleri ve değerlendirme şekilleri. Dünya ve Türkiye bağcılık istatistikleri özeti. Asmayı tanıyalım
3 Asma anavatanı, ekonomik önemi ve yetiştiği bölgeler. Eski ve yeni bağcılığa detaylı bakış, yeni bağcılığa geçiş sebepleri, hastalıklar ve filoksera zararlısı Asmayı tanıyalım
4 Bağcılıkta kullanılan asma anaçları ve özellikleri Asmayı tanıyalım
5 Bağcılıkta kullanılan asma anaçları ve özellikleri Asmayı tanıyalım
6 Anaç seçimi, asma anaçlarında aranana özellikler (üretim, ıslah, dayanıklılık, afinite, uyuşma, anaç-kalem ilişkisi, erkencilik-geççilik, verim, büyüme-gelişme) Anaçlar ve üzüm çeşitlerini tanıyalım
7 Anaç seçimi, asma anaçlarında aranana özellikler (üretim, ıslah, dayanıklılık, afinite, uyuşma, anaç-kalem ilişkisi, erkencilik-geççilik, verim, büyüme-gelişme) Anaçlar ve üzüm çeşitlerini tanıyalım
8 ara sınav haftası Anaçlar ve üzüm çeşitlerini tanıyalım
9 Bağ şekilleri Bağ şekilleri
10 Bağ şekilleri Bağ şekilleri
11 Bağ şekilleri Bağ şekilleri
12 Bağlarda taç yönetimi, budama ve terbiye Bağlarda taç yönetimi
13 Bağlarda taç yönetimi, budama ve terbiye Bağlarda taç yönetimi
14 Bağlarda taç yönetimi, budama ve terbiye Bağlarda taç yönetimi
15 Asma ıslah yöntemleri ve asmanın çoğaltılması Asmada çoğaltma
16 Asma ıslah yöntemleri ve asmanın çoğaltılması Asmada çoğaltma