Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
George, E. F., Hall, M. A., & De Klerk, G. J. (2008). Plant propagation by tissue culture 3rd Edition. Springer, Dordrecht, The Netherlands, 1, 501.
Faisal, M., & Alatar, A. A. (Eds.). (2019). Synthetic seeds: germplasm regeneration, preservation and prospects. Springer Nature.
Bhojwani, S. S., & Dantu, P. K. (2013). Plant tissue culture: an introductory text (No. 574.0724/B575). India: Springer.
Babaoğlu, M., Gürel, E., & Özcan, S. (2001). Bitki Biyoteknolojisi I: Doku Kültürü ve Uygulamaları. Selçuk Üniversitesi Yayınları, Konya.
Mendi, Y. Y., Kazaz, S. (2021). Süs bitkileri ıslahı klasik ve biyoteknolojik yöntemler. Gece kitaplığı.
Dersin İçeriği
Bitki doku kültürü esasları, bitkilerde totipotensi ve rejenerasyon, bitki doku kültürü laboratuvar organizasyonu, mikroçoğaltım, bitki ıslahında doku kültürünün kullanımı, doku kültürü ile genetik kaynakların korunması, in vitro haploidi üretimi, sentetik tohum, in vitro mutasyon, doku kültürü mühendisliği.
Dersin Amacı
Bitki doku kültürü dersinin amacı, öğrencilere bitkilerin hücresel düzeyde nasıl üretildiğini, büyütüldüğünü ve manipüle edildiğini anlatarak bitki biyoteknolojisinin temel prensiplerini ve tekniklerini öğretmektir. Bu ders genellikle bitki üretimi, bitki yetiştiriciliği ve genetik mühendislik gibi alanlarda kullanılan yöntemleri kapsar. Ayrıca bitki doku kültürü tekniklerinin biyoteknoloji, tarım ve ilaç endüstrisi gibi çeşitli alanlardaki uygulamalarını da öğrencilere sunmayı amaçlar. Bu ders aynı zamanda öğrencilere laboratuvar becerileri kazandırarak bitki hücrelerinin kültüre alınması, farklılaşması ve çoğaltılması gibi pratik deneyimler sağlar.