Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Selim Bıyık *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ahmet Güler, 1. Bal Arısı (Apis mellifera L.) Yetiştiriciliği, Hastalıkları ve Ürünleri. 2017. ISBN: 978-605-84656-3-3. Bereket Akademi Yayınları. 419s. Sammataro , D., and Avitabile, A., The Beekeeper’s Handbook, 1998. Mark L. Winston, The Biology of the Honey Bee, Harvard Üniversitesi Yayını, 281 s, 1991.

Dersin İçeriği

Koloni oluşum unsurları, Üreme ve fizyolojik yapı, Ürün üretiminin hedeflenmesi, Gerekli populasyon büyüklüğü, Koloniyi yönlendirme, Besleme süre ve miktarının saptanması, Yer düzenlemenin önemi, Petek ihtiyacının karşılanması ve alınacak önlemler, Kat verme, Izgara kullanımının esasları, Oğul önleme, Koloni çoğaltma, Ana arının koloni için önemi, Ana arı yenileme yöntemleri

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere, bal arısı (Apis mellifera L.)’nin önemini kavratmak, arı anatomisi, biyolojisi, biyolojik birim olarak koloni, koloniyi oluşturan bireyler, ana, işçi ve erkek arı bireyleri, üreme biyolojisi, çiftleşme davranışı, barınak, petek ve inşası, salgı bezleri ve feromon üretimi, haberleşme, arıcılık sezonu, verimliliği etkileyen unsurlar, besleme, teşvik ve yönlendirme, arı ürünleri, bal, polen, arı sütü, arı ekmeği ve arı kolonisini yönetim becerisi kazandırmaktır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Önemi, Ürünler, Ekonomiye Katkısı Önemi, Ürünler, Ekonomiye Katkısı
2 Polinasyon, Önemi ve Ekonomiye Katkısı Polinasyon, Önemi ve Ekonomiye Katkısı
3 Bal Arısı ve Çevre, Arı Sistematiği, Apis Türleri ve Coğrafik Arı Irkları Bal Arısı ve Çevre, Arı Sistematiği, Apis Türleri ve Coğrafik Arı Irkları
4 Arı Kolonisi, Ana, İşçi ve Erkek Arı Bireyleri ve Kolonideki Önemleri Arı Kolonisi, Ana, İşçi ve Erkek Arı Bireyleri ve Kolonideki Önemleri
5 Arı Anatomisi ve biyolojisi Baş, Thorax, Abdomen, Görme, Beslenme Organı, Arı Anatomisi ve biyolojisi Baş, Thorax, Abdomen, Görme, Beslenme Organı,
6 Bal, Polen, Propolis ve Su Taşıma Organları Bal, Polen, Propolis ve Su Taşıma Organları
7 Yetiştiricilik, Koloni Oluşturma, Kuluçkanın Önemi Yetiştiricilik, Koloni Oluşturma, Kuluçkanın Önemi
8 Koloni İhtiyaçları, Koloni Yönetimi ve Yönlendirme Koloni İhtiyaçları, Koloni Yönetimi ve Yönlendirme
9 Arı Çoğaltma, Birleştirme Yöntemleri ve Ana Arı Izgarası Kullanımı Arı Çoğaltma, Birleştirme Yöntemleri ve Ana Arı Izgarası Kullanımı
10 Vize sınavı Vize sınavı
11 Arı Ürünleri, Bal, Arı Sütü, Polen, Arı Zehiri, Bal Mumu, Propolis Arı Ürünleri, Bal, Arı Sütü, Polen, Arı Zehiri, Bal Mumu, Propolis
12 Arı Ürünleri, Bal, Arı Sütü, Polen, Arı Zehiri, Bal Mumu, Propolis Arı Ürünleri, Bal, Arı Sütü, Polen, Arı Zehiri, Bal Mumu, Propolis
13 Apiterapi Apiterapi
14 Apiterapi Apiterapi
15 Ürün İşleme Muhafaza ve Değerlendirme Ürün İşleme Muhafaza ve Değerlendirme
16 Organik Arı Ürünleri Üretim Yöntemleri Organik Arı Ürünleri Üretim Yöntemleri