Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Doç. Dr. Aslıhan Kurt Kızıldoğan *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1.Brock Biology of Microorganism, 15. baskı, Pearson yayıncılık, Madigan, Bender, Buckley, Sattley, Stahl, 2019 2.Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, Prof. Dr. Selma GÜVEN, Yrd. Doç. Dr. Nükhet N. Demirel ZORBA, Nobel yayıncılık, 3. baskı, 2011 3.Genel Mikrobiyoloji, Prof. Dr. Zihni DEMİRBAĞ, 2. baskı, 2011 4. https://app.jove.com/

Dersin İçeriği

Mikroorganizmaların genel özellikleri, mikroorganizmaların biyoteknolojik önemi, sınıflandırılmaları, prokaryotik ve ökaryotik hücre bilgisi, bakteriler, küfler, mayalar, virüsler, mikrobiyal gelişim ve etkileyen faktörler, mikrobiyal üreme kinetikleri, mikrobiyal kontrol, mikrobiyal metabolizma, mikrobiyal ekoloji, mikrobiyal genetik.

Dersin Amacı

Mikrobiyoloji alanındaki temel kavramların ve mikroorganizmalarla çalışırken kullanılan temel laboratuvar tekniklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Mikrobiyolojinin tanımı ve tarihsel gelişimi, Mikrobiyolojinin alt bilimleri, Mikrobiyolojinin diğer bilim dalları ile olan ilişkisi Mikrobiyolojinin tanımı ve tarihsel gelişimi, Mikrobiyolojinin alt bilimleri, Mikrobiyolojinin diğer bilim dalları ile olan ilişkisi Genel laboratuvar tanıtımı
2 Mikroorganizmaların canlılar alemindeki yeri, Mikroorganizma grupları, sınıflandırılmaları, isimlendirmeleri, morfolojileri, prokaryotik hücre yapısı Mikroorganizmaların canlılar alemindeki yeri, Mikroorganizma grupları, sınıflandırılmaları, isimlendirmeleri, morfolojileri, prokaryotik hücre yapısı Aseptik teknikler, çevremizde mikroorganizmalar
3 Ökaryotik hücre yapısı Ökaryotik hücre yapısı Besiyeri hazırlığı ve tipleri
4 Mikroskop Mikroskop Bakterilerin mikroskopta görüntülenmesi, boyama teknikleri
5 Besiyerleri Besiyerleri Bakteri ekim teknikleri-1
6 Mikrobiyal üreme Mikrobiyal üreme Bakteri ekim teknikleri-2
7 Mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler: Sıcaklık, pH Mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler: Sıcaklık, pH Bakteri üremesini belirleme yöntemleri Koloni morfolojisini öğrenme
8 Mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler: Oksijen, osmolarite Mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler: Oksijen, osmolarite Bakteri üremesini belirleme yöntemleri Koloni sayımı/spektofotometrik ölçüm
9 Mikrobiyal üremenin kontrolü-I Mikrobiyal üremenin kontrolü-I Mikroorganizmaların gelişimleri sıcaklık
10 Mikrobiyal üremenin kontrolü-II Mikrobiyal üremenin kontrolü-II Farklı pH larda mikrobiyal gelişim
11 Mikrobiyal metabolizma Mikrobiyal metabolizma Mikroorganizmaların gelişimlerinde oksijen gereksinimi
12 Mikrobiyal ekoloji Mikrobiyal ekoloji Mikroorganizmaların gelişimleri- ozmolarite
13 Mikrobiyal genetik Mikrobiyal genetik Biyokimyasal testler
14 Antibiyotikler Antibiyotikler Antimikrobiyal aktivite-1
15 Aşılar Aşılar Antimikrobiyal aktivite-2
16 Metagenom Metagenom Laboratuvar Sınavı