Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Dr. Öğr. Üyesi Gülru Yücel *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2023, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

- Taiz ve Zeiger(eds), İ. Türkan (çeviri ed). 2008. Bitki Fizyolojisi, Üçüncü Baskıdan Çeviri. 690 sayfa. Palme Yayıncılık, Ankara (ISBN: 978-9944-341-61-5). Kacar, B, A.V. Katkat, Ş. Öztürk. 2009. Bitki Fizyolojisi. 3. Baskı, 564 sayfa. Nobel Yayınevi. Graham LE., Graham JM., Wİlcox LW. Bitki biyolojisi. Çeviri ed., Işık K., 2. türkçe baskı. Palme Yayıncılık.

Dersin İçeriği

Bitki hücreleri ve yapıları hakkında genel bilgiler, hücrede bulunan organellerin yapıları ve hücredeki fonksiyonları hakkında genel bilgiler. Suyun yapısı ve özellikleri, suyun taşınmasında cereyan eden olaylar. Transpirasyon mekanizmaları, transpirasyon birimi, hızı ve oranı, stomaların yapısı, büyüklük ve bitkideki dağılımları, açılıp kapanma mekanizmaları ve buna etki yapan etmenler. Bitki-toprak ilişkisi, topraklarda iyon adsorbsiyonu ve değişimi, toprak pH’sı, kök gelişimi ve besin elementlerinin yarayışlılığı, bitki köklerinin besin elementi absorbsiyon yöreleri, besin elementlerinin kök etki alanı

Dersin Amacı

Bitkilerin üstün nitelik ve nicelikte yetiştirilmeleri için bitkilerde cereyan eden fizyolojik olayların bilinmesi amacıyla, fizyolojik olayların meydana gelmesinin anlaşılmasına sağlamak.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Bitki hücresi, hücre iskeleti, hücre döngüsünün düzenlenmesi ve plazmodezmler. Enerji ve enzimler.
2 Bitki yaşamında su, suyun taşınmasını sağlayan işlemler ve bitkilerde su dengesi.
3 Mutlak gerekli besinler, eksiklikleri ve bitkilerdeki belirtileri. Çözünmüş madde taşınımı; pasif ve aktif taşıma.
4 Yüksek bitkilerde fotosentez: 1. Işık reaksiyonları; NADPH'nin indirgenmesi ve ATP sentezi. 2. Karbon reaksiyonları; Calvin döngüsü, karbondioksit biriktirme, nişasta ve sakkaroz sentezi.
5 Fotosenteze fizyolojik ve ekolojik yönden bakış; ışık, yapraklar ve fotosentez. Flöemde taşınım; basınç-akış modeli, fotosentez ürünlerinin dağıtımı ve aktarımı.
6 Solunum ve lipid metabolizması: Glikolizis, sitrik asit çemberi, mitokondride ATP sentezi ve solunum, yağ asidi biyosentezi. Mineral besinlerin özümlemesi.
7 Sekonder metabolitler; terpenler, fenolik bileşikler, azotlu bileşikler. Patojenlere karşı bitkisel savunma. Gen ekspresyonu ve sinyal iletimi.
8 Büyüme ve gelişme fizyolojisi; hücre genişleme modelleri, embriyogenez, meristem, yaprak, kök gelişimi, senesens ve programlanmış hücre ölümü.
9 Ara sınav
10 Fitokrom ve bitki gelişmesinin ışık tarafından denetlenmesi. Mavi ışığa verilen yanıtlar; stoma hareketleri ve morfogenez.
11 Oksin, giberellinler, sitokininler; biyosentez ve metabolizmaları, gelişme üzerine fizyolojik etkileri.
12 Etilen ve absisik asit; biyosentez ve metabolizmaları, gelişme üzerine fizyolojik etkileri.
13 Çiçeklenmenin denetlenmesi; sirkadiyan ritimleri, fotoperyodizm, vernalizasyon.
14 Stres fizyolojisi; kuraklık, yüksek ve düşük sıcaklıklar, tuzluluk ve oksijen kıtlığı.