Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kaynak
1. Marschner, H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Crops. Academic Press, London
2. Sevgican, A., 1999. Örtü altı Sebzeciliği (Topraksız Tarım) Cilt II, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, s. 130, İzmir.
3. Anonim, 2011. Topraksız Tarım. Hasad yayıncılık, No: 284, s. 144, İstanbul
4. Genç, Ç., 1993. Örtü Altı Yetiştiriciliği ve Dış Mekan Süs Bitkilerinde Yetiştirme Ortamı ve Gübreleme. VSB. s. 72, Yalova.
5. Anonymous, 1982. Coemmercial application of NFT. Soil-less Cultivation Systems Ltd, p. 93 England
6. Alpaslan, M., Güneş, A., ve İnal, A. 1998. Deneme Tekniği. . A.Ü. Ziraat Fakültesi yayın No: 1501, Ders Kitabı: s. 437, Ankara
7.Gül, A. 2008. Topraksız Tarım. Hasat yayıncılık, 144 s.
8. Sevgican, A. 1999. Örtüaltı sebzeciliği (Topraksız tarım) Cilt-II. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, No:526, 130 s.
9. Genç, Ç. 1993. Örtüaltı yetiştiriciliğive dış mekan süs bitkilerinde yetiştirme ortamı ve gübreleme. VSB, Nurol Matbaacılık AŞ, Ankara 72 s.
Dersin İçeriği
Topraksız tarımın gelişimi, topraksız tarım teknikleri, substrat kültürü teknikleri, su kültürü teknikleri, substrat kültüründe kullanılan substratlar, sera zemininin hazırlanması, bitki gelişimi için mutlak gerekli besin elementleri, substrat kültüründe bitki besleme, besin çözeltilerin hazırlanması, çözelti konsantrasyon birimleri, besin çözeltilerinin hazırlanmasında suyun kalitesi, besin çözeltilerinde aranan özellikler (konsantrasyon, anyon katyon dengesi, pH, azot formları, elementler arası oran, EC vs,) besin çözeltilerinin hazırlanmasında kullanılan kimyasal maddeler, substrat kültüründe besin çözeltilerinin bitkilere veriliş şekilleri, damla sulama ile gübreleme, besin çözeltisi tankları, besin çözeltisi örnekleri, çözelti analizleri, ortam analizleri, bitki analizleri ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi.