Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Ayhan Horuz *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2025, Dönem: Güz
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kaynak 1. Marschner, H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Crops. Academic Press, London 2. Sevgican, A., 1999. Örtü altı Sebzeciliği (Topraksız Tarım) Cilt II, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, s. 130, İzmir. 3. Anonim, 2011. Topraksız Tarım. Hasad yayıncılık, No: 284, s. 144, İstanbul 4. Genç, Ç., 1993. Örtü Altı Yetiştiriciliği ve Dış Mekan Süs Bitkilerinde Yetiştirme Ortamı ve Gübreleme. VSB. s. 72, Yalova. 5. Anonymous, 1982. Coemmercial application of NFT. Soil-less Cultivation Systems Ltd, p. 93 England 6. Alpaslan, M., Güneş, A., ve İnal, A. 1998. Deneme Tekniği. . A.Ü. Ziraat Fakültesi yayın No: 1501, Ders Kitabı: s. 437, Ankara 7.Gül, A. 2008. Topraksız Tarım. Hasat yayıncılık, 144 s. 8. Sevgican, A. 1999. Örtüaltı sebzeciliği (Topraksız tarım) Cilt-II. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları, No:526, 130 s. 9. Genç, Ç. 1993. Örtüaltı yetiştiriciliğive dış mekan süs bitkilerinde yetiştirme ortamı ve gübreleme. VSB, Nurol Matbaacılık AŞ, Ankara 72 s.

Dersin İçeriği

Topraksız tarımın gelişimi, topraksız tarım teknikleri, substrat kültürü teknikleri, su kültürü teknikleri, substrat kültüründe kullanılan substratlar, sera zemininin hazırlanması, bitki gelişimi için mutlak gerekli besin elementleri, substrat kültüründe bitki besleme, besin çözeltilerin hazırlanması, çözelti konsantrasyon birimleri, besin çözeltilerinin hazırlanmasında suyun kalitesi, besin çözeltilerinde aranan özellikler (konsantrasyon, anyon katyon dengesi, pH, azot formları, elementler arası oran, EC vs,) besin çözeltilerinin hazırlanmasında kullanılan kimyasal maddeler, substrat kültüründe besin çözeltilerinin bitkilere veriliş şekilleri, damla sulama ile gübreleme, besin çözeltisi tankları, besin çözeltisi örnekleri, çözelti analizleri, ortam analizleri, bitki analizleri ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi.

Dersin Amacı

Topraksız yetiştiricilikte bitki besleme yöntemlerini, besin çözeltilerinin hazırlanmasını ve uygulama şekillerini öğretmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Topraksız tarımın gelişimi ve topraksız tarım teknikleri
2 Substrat kültürü teknikleri, su kültürü teknikleri, substrat kültüründe kullanılan substratlar
3 Sera zemininin hazırlanması, bitki gelişimi için mutlak gerekli besin elementleri, substrat kültüründe bitki besleme
4 Sıvı halde besin çözeltilerin ve istenilen oranda katı gübre karışımının hazırlanması.
5 Besin çözeltilerinin hazırlanmasında suyun kalitesi, besin çözeltilerinde aranan özellikler (konsantrasyon, anyon katyon dengesi, pH, azot formları, elementler arası oran, EC vs,)
6 Points to be considered in the preparation of nutrient solutions, preparation of solid fertilizer mixture, concentration ratios and chemicals used,
7 Yavaş yarayışlı ve organik gübrelerin substrat kültüründe kullanımı, su ve substrat kültürlerinin karşılaştırılmasıYavaş yarayışlı ve organik gübrelerin substrat kültüründe kullanımı, su ve substrat kültürlerinin karşılaştırılması
8 Substrat kültüründe besin çözeltilerinin bitkilere veriliş şekilleri
9 Ara Sınav
10 Besin çözeltilerinin formülasyonları, değişik bitkiler için besin çözeltileri
11 Topraksız yetiştiricilikte damla sulama ile gübreleme
12 Besin çözeltisi tankları, değişik araştırıcılar tarafından bildirilen besin çözeltisi örnekleri
13 Yetiştirme ortamı, Besin çözelti ve bitki analizleri
14 Bitki analizleri ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi
15 Slaytlarla süs bitkilerinin gübrelenmesi