Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Selim Aytaç Doç. Dr. Hasan Akay *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Arıoğlu, H. 1999. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Ç. Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 220, Ders Kitabı Yay. No: A- 70, 204 s. Geçit, H. H. 2016. Serin İklim Tahılları. Ankara. Üni. Ziraat Fakültesi. Yay No: 1640 ANKARA S. 817. Geçit, H.H., Çiftçi, C.Y., Emeklier, H.Y., İkincikarakaya, S., Adak, M.S., Kolsarıcı, Ö, Ekiz, H., Altınok, S., Sancak, C., Sevimay, C.S., Kendir, H., 2009. Tarla Bitkileri. Ankara Üniversitesiz Ziraat Fakültesi Yayınları.Yayın No: 1569, Ders Kitabı: 521, Ankara. Gökçora, H. 1969, Bitki Yetiştirme ve Islahı. A. Üni. Zir. Fak. Yay. No: 366. ANKARA. S. 626. Elçi, Ş. 2005: Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yayınları. Emeklier, H.Y. 2011. Sıcak İklim Tahılları. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları No.1296, Y. Ders kitabı No.372, 146 s., Ankara. Er, C. 1994. Tütün İlaç ve Baharat Bitkileri. A.Ü. Zir. Fak. Yay. No: 1359, Ders Kitabı: 393, 343 s. Er, C ve S.Uranbey, 1998. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ank. Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 1504, Ders Kitabı: 458, 334 s. Eser, D. 1981. Yemeklik Baklagiller. Ders Notu, Ankara Ü. Ziraat Fakültesi, Teksir No: 59, 98 s. Heath, M.E., Barnes, R.F., Metcalfe, D.S., 1985. Forages. The Science of Grassland Agriculture. Iowa State University Press. Kacar, B. 1983. Genel Bitki Fizyolojisi. A.. Üni. Zir. Fak. Yay. No: 881. ANKARA. S. 288. Kün, E. 1997. Tahıllar II (Sıcak İklim Tahılları) IV.Baskı. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayın No.1452, 317 s., Ankara Şehirali, S. 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Ankara Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 1089, Ders Kitabı: 314, 435 s.

Dersin İçeriği

Genel tarla tarımı, bitki ıslahı, tahıllar ve baklagiller; serin iklim tahılları, sıcak iklim tahılları, yemeklik tane baklagiller. Endüstri bitkileri; lif ve kauçuk bitkileri, yağ bitkileri, keyf bitkileri, nişasta ve şeker bitkileri. Yem bitkileri çayır ve mera; baklagil yem bitkileri, buğdaygil yem bitkileri, diğer familyadan yem bitkileri, çim bitkileri ve çayır ve mera konularına yer verilmektedir.

Dersin Amacı

Tarla Bitkileri dışındaki bölüm lisans öğrencilerine tarla bitkilerinin önemini, sınıflandırılmasını, dünyada ve ülkemizde toprak varlığı ve arazi kullanımında tarla bitkileri ekilişinin payı, tarla tarımı teknikleri (kuru, sulu ve nemli tarla tarımı), dünyada ve ülkemizde; tahıl ve yemeklik baklagiller, endüstri bitkileri ile yem bitkileri ve çayır mera kültürü hakkında genel bilgiler vermektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Dersin Tanıtımı Kuru Tarım, Sulu Tarım, Nemli Tarım Sistemi Toprak işleme Dersin Tanıtımı Kuru Tarım, Sulu Tarım, Nemli Tarım Sistemi Toprak işleme
2 Tohumluk Ekim İşlermi, Ekim Nöbeti, Hasat Ekim İşlemi, Hasat Makineleri tanıtımı
3 Sıcak İklim Tahılları Serin İklim Tahılları Sıcak ve Serin İklim Tahılları Bitkileri Tanıtımı
4 Yemeklik Tane Baklagiller Yemeklik Tane Baklagiller Bitkileri
5 Endüstri Bitkilerinin Gruplandırılması Lif Bitkileri Tarımı Endüstri Bitkilerinin Gruplandırılması Lif Bitkileri Tarımı
6 Nisaşta ve Şeker Bitkileri Nisaşta ve Şeker Bitkileri
7 Yağ Bitkileri Tarımı Yağ Bitkileri
8 Quiz 1Tıbbı Aromatik ve Keyf Bitkileri Tarımı Tıbbı Aromatik ve Keyf Bitkileri
9 Arasınav
10 Buğdaygil Yem Bitkileri Tarımı Buğdaygil Yem Bitkileri
11 Baklagil Yem Bitkileri Tarımı Baklagil Yem Bitkileri
12 Diğergil Yem Bitkileri Tarımı Diğergil Yem Bitkileri Tarımı
13 Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Tarımı Çayır, Mera ve Yem Bitkileri
14 Tarla Bitkileri Islahı Tarla Bitkileri Islahı
15 Quiz 2 Quiz 2
16 Genel Tekrar Genel Tekrar