Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Arıoğlu, H. 1999. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı, Ç. Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 220, Ders Kitabı Yay. No: A- 70, 204 s.
Geçit, H. H. 2016. Serin İklim Tahılları. Ankara. Üni. Ziraat Fakültesi. Yay No: 1640 ANKARA S. 817.
Geçit, H.H., Çiftçi, C.Y., Emeklier, H.Y., İkincikarakaya, S., Adak, M.S., Kolsarıcı, Ö, Ekiz, H., Altınok, S., Sancak, C., Sevimay, C.S., Kendir, H., 2009. Tarla Bitkileri. Ankara Üniversitesiz Ziraat Fakültesi Yayınları.Yayın No: 1569, Ders Kitabı: 521, Ankara.
Gökçora, H. 1969, Bitki Yetiştirme ve Islahı. A. Üni. Zir. Fak. Yay. No: 366. ANKARA. S. 626.
Elçi, Ş. 2005: Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yayınları.
Emeklier, H.Y. 2011. Sıcak İklim Tahılları. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları No.1296, Y. Ders kitabı No.372, 146 s., Ankara.
Er, C. 1994. Tütün İlaç ve Baharat Bitkileri. A.Ü. Zir. Fak. Yay. No: 1359, Ders Kitabı: 393, 343 s.
Er, C ve S.Uranbey, 1998. Nişasta ve Şeker Bitkileri. Ank. Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 1504, Ders Kitabı: 458, 334 s.
Eser, D. 1981. Yemeklik Baklagiller. Ders Notu, Ankara Ü. Ziraat Fakültesi, Teksir No: 59, 98 s.
Heath, M.E., Barnes, R.F., Metcalfe, D.S., 1985. Forages. The Science of Grassland Agriculture. Iowa State University Press.
Kacar, B. 1983. Genel Bitki Fizyolojisi. A.. Üni. Zir. Fak. Yay. No: 881. ANKARA. S. 288.
Kün, E. 1997. Tahıllar II (Sıcak İklim Tahılları) IV.Baskı. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayın No.1452, 317 s., Ankara
Şehirali, S. 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Ankara Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 1089, Ders Kitabı: 314, 435 s.
Dersin İçeriği
Genel tarla tarımı, bitki ıslahı, tahıllar ve baklagiller; serin iklim tahılları, sıcak iklim tahılları, yemeklik tane baklagiller. Endüstri bitkileri; lif ve kauçuk bitkileri, yağ bitkileri, keyf bitkileri, nişasta ve şeker bitkileri. Yem bitkileri çayır ve mera; baklagil yem bitkileri, buğdaygil yem bitkileri, diğer familyadan yem bitkileri, çim bitkileri ve çayır ve mera konularına yer verilmektedir.
Dersin Amacı
Tarla Bitkileri dışındaki bölüm lisans öğrencilerine tarla bitkilerinin önemini, sınıflandırılmasını, dünyada ve ülkemizde toprak varlığı ve arazi kullanımında tarla bitkileri ekilişinin payı, tarla tarımı teknikleri (kuru, sulu ve nemli tarla tarımı), dünyada ve ülkemizde; tahıl ve yemeklik baklagiller, endüstri bitkileri ile yem bitkileri ve çayır mera kültürü hakkında genel bilgiler vermektir.