Ders Notları

100% Complete (success)
Dikkat !!! Lütfen okuyunuz ...

Öğretim Üyesi (Üyeleri): Prof. Dr. Zeki Karaca *

(*) Ders notu girebilmek için, bu alanda kendi isminiz yazıyor olmalı...

  • Bologna verilerinin girilmesi;
    ubys.omu.edu.tr adresinden,
    ÜBYS' de Öğretim Elemanları yetkisi seçilmeli... Öğretim elemanı danışmanlık işlemlerinden yapabilirsiniz...
Yıl: 2024, Dönem: Bahar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1- Doğangün, A., 2007. Betonarme Yapıların Hesap ve Tasarımı, Birsen Yayınevi.<br />2- Ersoy, U., 1995. Betonarme 2, Evrim Yayınları.

Dersin İçeriği

Döşemeler, proje verileri dağıtımı, İki doğrultuda çalışan kirişli plak döşemelerde mesnetlenme durumlarına göre iki doğrultuda yükün şeritlere paylaşımı, döşeme kalınlık hesabı, iki doğrultuda çalışan kirişli plak döşemelerde statik çözüm yolları ve TS.500 alfa katsayıları yöntemi., Düzgün yayılı yük etkisindeki tek ve iki doğrultuda çalışan plak döşemelerden, bir doğrultuda çalışan sürekli dişli döşemelerden kirişlere yük aktarılması, kiriş ve kolonların boyutlandırılması.

Dersin Amacı

Öğrencileri, tek ve iki yönlü betonarme döşemeler, mantar döşemeler, dişli döşemeler, betonarme temeller, duvar altı temeller, simetrik ve simetrik olmayan temeller, sürekli temeller, elastik zemine oturan temeller hakkında bilgilendirmektir. Ayrıca döşeme hesabından hareketle, Betonarme I bilgilerini de kullanarak en az 5 kattan oluşan bir çerçeve sistemi projelendirmektir.

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Betonarme yapılar, yapı taşıyıcı konstrüksiyonları, yapı elemanları, yapılarda dikkate alınacak yükler.
2 Döşemeler, proje verileri dağıtımı.
3 İki doğrultuda çalışan kirişli plak döşemelerde mesnetlenme durumlarına göre iki doğrultuda yükün şeritlere paylaşımı, döşeme kalınlık hesabı, iki doğrultuda çalışan kirişli plak döşemelerde statik çözüm yolları ve TS.500 alfa katsayıları yöntemi.
4 Konsol döşemelerde ve bir‐iki doğrultuda çalışan sürekli dişli döşemelerde statik çözüm ve betonarme hesabı.
5 Konsol döşemelerde, bir doğrultuda çalışan sürekli dişli döşemelerde, sürekli sistem oluşturan iki doğrultuda çalışan kirişli plak döşemelerde donatı yerleşim kuralları.
6 Düzgün yayılı yük etkisindeki tek ve iki doğrultuda çalışan plak döşemelerden, bir doğrultuda çalışan sürekli dişli döşemelerden kirişlere yük aktarılması, kiriş ve kolonların boyutlandırılması.
7 Düzgün yayılı yük etkisindeki tek ve iki doğrultuda çalışan plak döşemelerden, bir doğrultuda çalışan sürekli dişli döşemelerden kirişlere yük aktarılması, kiriş ve kolonların boyutlandırılması.
8 Çekme ve basınç donatılarının eklenmesi kuralları ve kenetlenme (ankraj) ve kanca boyu hesabı, etriye tipleri ve kenetlenmesi.
9 Çekme ve basınç donatılarının eklenmesi kuralları ve kenetlenme (ankraj) ve kanca boyu hesabı, etriye tipleri ve kenetlenmesi.
10 Arasınav
11 Kolonlarda boyuna donatı yerleşim kuralları, konularla ilgili problem çözümleri, kolon temel bağlantısında mafsal oluşturulması.
12 Kolonlarda boyuna donatı yerleşim kuralları, konularla ilgili problem çözümleri, kolon temel bağlantısında mafsal oluşturulması.
13 Tekil temeller, merkezi yük etkisindeki ve bir doğrultuda eksantrik tekil temellerin statik ve betonarme hesabı ve donatı yerleşim kuralları.
14 Bir doğrultuda eksantrik tekil temellerin statik ve betonarme hesabı ve donatı yerleşim kuralları.
15 Bir doğrultuda eksantrik tekil temellerin statik ve betonarme hesabı ve donatı yerleşim kuralları.